Furtul de la Bank of Bangladesh de care nu vorbeşte presa: FBI dă vina pe Coreea de Nord

Mass media americană a raportat că FBI suspectează că Phenianul a furat 81 milioane USD din contul Băncii Centrale a Bangladeshului existent la New York Federal Reserve. Dar hackerii chinezi sunt cei care au penetrat, organizat şi apoi vândut atacurile cibernetice asupra Federal Reserve. Şi nu numai.
(Captură Foto)

Procurorii federali americani ar cerceta un caz ce implică guvernul nord-coreean în orchestrarea unui jaf cibernetic de 81 milioane de dolari din contul deschis la New York Federal Reserve de către Banca Centrală a Bangladeshului.

Ziarul american Wall Street Journal, citând oficiali familiari cu problema, a raportat miercuri că, în opinia procurorilor, mai mulţi intermediari chinezi au ajutat Phenianul să jefuiască fondurile Băncii Centrale a Bangladeshului. Cazul implică, mai degrabă, întreaga Coree de Nord, şi nu doar anumiţi oficiali nord-coreeni. Totodată, include acuzaţii împotriva unor intermediari şi companii din China care aparent au fost implicaţi în schemă.

În plus, se pare că Departamentul american al Trezoreriei, la rândul său, ia în considerare aplicarea unor sancţiuni împotriva intermediarilor.

Măsura are loc după declaraţiile publice făcute marţi de Richard Ledgett, director adjunct al NSA, care a sugerat că Phenianul ar putea fi asociat cu jaful cibernetic respectiv. Diverse companii private au suspectat de mult timp implicarea statului nord-coreean comunist izolat.

Autorităţile americane au condus o investigaţie internaţională după ce fondurile Băncii Centrale a Bangladeshului au dispărut în februarie 2016, fiind unul dintre cele mai mari jafuri bancare din timpurile moderne.

Hackerii s-au infiltrat în sistemul Băncii din Bangladesh şi au folosit reţeaua SWIFT pentru a încerca să retragă, printr-o serie de cereri, până la 1 miliard de dolari din contul său de la New York Fed.

În timp ce Fed a respins majoritatea cererilor, câteva au ajuns totuşi să fie procesate, transferându-se 81 milioane de dolari din contul vizat în cazinouri şi alte entităţi din Filipine. Hackerii au reuşit să transfere cu succes fondurile prin folosirea codurilor de transfer bancar autentificate internaţional din sistemul SWIFT, fără a mai hăckui banca în sine.