Funeriu: Partidele continuă să fie adunături de oameni în jurul unor interese

Obiectivul Fundaţiei Mişcarea Populară este de a uni oamenii în jurul unor valori şi nu a unor interese, aşa cum se întâmplă în cazul partidelor, a declarat Daniel Funeriu, membru fondator al Fundaţiei.
Daniel Funeriu (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
12.05.2013

Obiectivul Fundaţiei Mişcarea Populară este de a uni oamenii în jurul unor valori şi nu a unor interese, aşa cum se întâmplă în cazul partidelor, a declarat Daniel Funeriu, membru fondator al Fundaţiei. Deocamdată, aceasta nu se va transforma în partid, a dat asigurări Funeriu, care a precizat că nu a fost luată în calcul o asemenea variantă.

"Fundaţia Mişcarea Populară va rămâne Fundaţia Mişcarea Populară, cei care discută despre partid sunteţi dumneavoastră. Faptul că fundaţia va avea un sprijin mare, un portofoliu de probleme şi soluţii ale românilor, sigur că este posibil să facă dezirabil, la un moment dat, ca aceste probleme şi soluţii să fie operaţionalizate politic, dar obiectivul fundaţiei este creşterea gradului de încredere între români şi instituţiile statului, să avem soluţii şi oameni capabili care să le pună în aplicare. (…)", a precizat membrul fondator al Fundaţiei.

Funeriu a invocat faptul că nu ar exista o modalitate juridică de a transforma o fundaţie în partid, ceea ce ar însemna că Mişcarea Populară va rămâne la stadiul de fundaţie.

"Partidele din România au fost şi continua să fie adunături de oameni în jurul unor interese, obiectivul Mişcării Populare este să constituim o fundaţie care să fie un grup de oameni uniţi în jurul unor valori. Nu există o modalitate juridică de a transforma o fundaţie în partid, deci Fundaţia Mişcarea Populară va rămâne fundaţie", a afirmat Funeriu.

Ideea că Mişcarea Populară nu se va transforma în altceva a fost susţinută şi de preşedintele acesteia, Marian Preda, care a precizat că nu s-a făcut un partid pentru a distribui funcţii, iar membrii fundaţiei vor merge în ţară "pentru a colecta idei şi propuneri, pentru a-i ajuta pe oameni să se grupeze în jurul unor valori".

Despre lipsa unei legi care să prevadă modalitatea în care o fundaţie poate deveni partid a vorbit şi Sebastian Lăzăroiu, membru fondator al Fundaţiei Mişcarea Populară.

"Fundaţia va rămâne fundaţie indiferent dacă, la un moment dat, ea va sprijini sau nu un partid politic. Dacă peste un an, trei, cinci ani, membri ai fundaţiei vor dori să pună în practică multe dintre proiectele pe care le dezbatem, transformând într-un partid politic, nu avem cum să îi oprim şi fundaţia poate să sprijine un partid politic, dar din punctul de vedere al valorilor şi principiilor pe care le-a promovat. Chiar şi atunci fundaţia va rămâne şi partidul va fi partid, vor fi două entităţi total distincte. Iar la întrebarea ce va face preşedintele Traian Băsescu, acesta a anunţat deja că fundaţia va fi cea în care se va întoarce după ce nu va mai fi preşedintele României", a menţionat Lăzăroiu.

Încep dezbaterile

Temele importante pentru România şi în cazul cărora populaţia nu a fost suficient consultată vor fi lansate în dezbatere publică de Mişcarea Populară, după ce se vor constitui filiale ale acesteia în mai multe judeţe. La dezbateri va fi invitat şi preşedintele Traian Băsescu, a anunţat liderul Fundaţiei "Mişcarea Populară", Marian Preda.

"După ce vom lansa filiale în mai multe oraşe importante, va urma o etapă de organizare la nivel subjudeţean şi vom încuraja constituirea de cluburi şi grupuri de iniţiativă în localităţi mai mici. Vom lansa şi câteva proiecte naţionale, după care, odată constituite cele mai multe filiale judeţene, vom lansa un program de dezbateri publice pe marile probleme ale României, pe marile teme care îi interesează pe toţi şi pentru care populaţia nu este suficient consultată. La unele dintre aceste dezbateri din marile centre universitare va participa, aşa cum ne-a promis, şi preşedintele Traian Băsescu, ca invitat al nostru. Temele de dezbatere vor fi modificarea Constituţiei, şi aici trebuie să vedem ce se întâmplă cu rezultatele referendumului din 2009 privind Parlament unicameral şi un număr de 300 de parlamentari, regionalizarea, riscurile demografice ale României", a precizat Preda.

Startul pentru dezbateri ar urma sa se dea peste câteva luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor