Daniel Funeriu şi „boala” de care vrea Mişcarea Populară să scape România
alte articole
Consilierul prezidenţial Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, coordonează elaborarea programului Fundaţiei Mişcarea Populară, în care se va ţine cont şi de propunerile înaintate de simpatizanţi. Într-o postare pe blogul personal, Funeriu a postat un anunţ în care simpatizanţii sunt îndemnaţi să completeze un formular în care să indice unul sau două domenii de activitate rezultate din experienţa lor profesională.
"Primul pas este ca toţi cei care simpatizează cu ideile Mişcării Populare să se înscrie pentru a-şi anunţa domeniile de competenţă. Foarte curând vom publica propunerea de program (insist că este o propunere), astfel încât toţi simpatizanţii să poată participa cu propuneri de îmbunătăţire în vederea elaborării programului fundaţiei. Mă voi ocupa în această primă etapă de coordonarea celor douăsprezece domenii de activitate", afirmă Funeriu, care susţine că în acest mod vor fi selectaţi şi viitorii lideri ai Mişcării Populare.
"Vor fi lideri cei capabili să susţină proiecte, cei capabili să genereze dezbatere, cei capabili să strângă oameni de valoare, cei capabili să-i sprijine pe cei din jurul lor, pe scurt, cei capabili să genereze încredere. Nu va fi uşor, dar este singura cale pentru ca fiecare simpatizant al Mişcării Populare să devină acţionarul progresului României, nu doar consumatorul pasiv al unor politici puse în practică de ineptocraţia de partid", spune consilierul prezidenţial.
Totodată, fostul ministru al Educaţiei apreciază că în România lucrurile nu funcţionează şi pentru că "sistemul nostru democratic este un foarte prost selector al proiectelor şi al oamenilor care să le pună în aplicare".
Funeriu afirmă că „boala” de care suferă acum România se numeşte „deficit democratic”, asta însemnând că „votează doar electoratul captiv partidelor politice actuale, pentru că, din cauza lipsei lor de încredere, oamenii au demisionat de la rolul lor de arbitru al luptei politice. (…) Baza de selecţie este redusă. Se înscriu în competiţia electorală şi în partide majoritar oameni cu agendă personală, nu cu agenda binelui comun. Se înscriu oameni uniţi de interesele lor (adesea de acaparare a resurselor), nu oameni uniţi de valorile lor”.
Care ar fi soluţia? “Unica modalitate pentru ca electoratul necaptiv actualelor partide (60%!!) să meargă la vot pentru a-şi defini viitorul este creşterea gradului de încredere al oamenilor. Cum? Implicându-i direct în propunerea, dezbaterea, elaborarea tuturor programelor Mişcării Populare şi promovarea purtătorilor acestor programe”.
Fundaţia Mişcarea Populară a fost înfiinţată recent de un grup de consilieri prezidenţiali de la Cotroceni şi, după ce şi-a dezvăluit atât orientarea de dreapta, cât şi intenţia de a se transforma, la un moment dat, în partid, a fost deja asociată cu formaţiunea politică ce va reprezenta viitorul pentru Traian Băsescu după ce acesta va pleca de la Cotroceni.