Funcţionarii "penali", cadou de la Parlament: Nu vor fi suspendaţi chiar dacă sunt judecaţi pentru corupţie

Intrat în zodia PSD-ALDE, Parlamentul României a decis că funcţionarii publici trimişi în judecată, inclusiv pentru infracţiuni de corupţie sau de serviciu, nu vor mai fi suspendaţi din funcţie.
Vot în Camera Deputaţilor (cdep.ro)
Andrei Pricopie
14.11.2017

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, în calitate de for decizional, proiectul de modificare a Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, care prevede, printre altele, abrogarea prevederii potrivit căreia funcţionarii trimişi în judecată pentru o serie de infracţiuni sunt automat suspendaţi, respingând astfel obiecţiile ridicate de preşedintele Klaus Iohannis în cerere sa de reexaminare a iniţiativei legislative.

În cererea de reexaminare, şeful statului a atras atenţia că CCR a reţinut că sancţiunea administrativă a suspendării raporturilor de serviciu ale funcţionarului public din funcţia publică pe care o deţine, în cazul în care a fost trimis în judecată pentru anumite infracţiuni, are ca finalitate protejarea autorităţii sau instituţiei publice faţă de pericolul continuării activităţii ilicite şi al extinderii consecinţelor periculoase ale faptei penale săvârşite de funcţionar.

"Considerăm că prin eliminarea acestei forme de protecţie a instituţiei publice se vulnerabilizează însăşi autoritatea publică", a subliniat preşedintele.

Potrivit Agerpres, Comisia pentru muncă a întocmit un raport în care a menţinut abrogarea articolului care prevede ca "în cazul în care funcţionarul public este trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de natura celor prevăzute la art. 54 lit. h), persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică va dispune suspendarea funcţionarului public din funcţia publică pe care o deţine".

"În reglementarea normelor privind regimul juridic al răspunderii trebuie avută în vedere atât instituirea unor măsuri pentru protejarea funcţionarului public, cât şi statuarea unor măsuri de natură a proteja interesele autorităţii sau instituţiei publice. Prevederile rămase sunt acoperitoare, ele stipulând că de la momentul punerii în mişcare a acţiunii penale, în situaţia în care funcţionarul public poate influenţa cercetarea, persoana care are competenţa numirii în funcţia publică are obligaţia să dispună mutarea temporară a funcţionarului public în cadrul altui compartiment sau altei structuri fără personalitate juridică a autorităţii ori instituţiei publice, fără a afecta dreptul la muncă al funcţionarului public", se menţionează în raportul comisiei.

Dezbaterile

Deputatul PSD Adrian Solomon a susţinut, la dezbaterile din plen, că, "pe lângă prezumţia de nevinovăţie, se demonstrează, prin atâtea cazuri în ultima vreme, că mulţi funcţionari au fost ţinta atâtor abuzuri din partea unor delatori şi din partea unor procurori, fiind trimişi în judecată, judecaţi şi achitaţi de către instanţe".

"Ce se întâmplă cu perioada în care, conform legii, ei au fost suspendaţi din raporturile de serviciu? Prin urmare, acei oameni au dreptul la despăgubiri, au fost puşi să şomeze fără drept de muncă. Trebuie să aibă drept de muncă, nu să-i condamnăm apriori la sărăcie şi la pauperizare şi trebuie să avem grijă ca ei să nu influenţeze prin locul de muncă cercetările", a declarat Solomon.

"Un funcţionar trimis pentru fapte grave de corupţie e firesc să lucreze în aceeaşi instituţie în continuare? Poate ar trebui ca acesta să fie şi premiat pentru faptele de corupţie pentru care este cercetat", a replicat deputatul PMP Emil-Marius Paşcani.

"Suntem fideli principiului fără penali în funcţii publice. Este fals că s-ar răsturna prezumţia de nevinovăţie. Există cel puţin două persoane în Camera Deputaţilor care au deja condamnări penale definitive. Este un bun prilej să le cerem demisia. Aşadar, domnule Liviu Dragnea, vă aşteptăm demisia", a afirmat, la rândul său, deputatul USR Cristian Seidler.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor