Fraude la referendum: Peste 55.000 de persoane au votat de mai multe ori
alte articole
Codurile numerice personale de la 55.660 de persoane au fost folosite pentru a se vota de mai multe ori la referendumul de pe 29 iulie, a anunţat Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Din această cauză, 118.881 de voturi au fost multiple.
"Din verificările realizate pe listele permanente şi suplimentare a fost identificat un număr total de 55.660 cazuri de înregistrări multiple (CNP-uri regăsite atât pe listele permanente, cât şi pe listele suplimentare), numărul total de înregistrări afectate fiind de 118.881 (înregistrări ce conţin între 1 pâna la 18 corespondenţe între listele de vot permanente şi listele de vot suplimentare )", se arată într-un comunicat al Autorităţii Electorale Permanente (AEP).
Din cele 55.660 de cazuri de înregistrări multiple, 1.082 au avut CNP-uri invalide (cheia unică de control nu s-a putut valida sau lungimea CNP-ului era diferită de 13 cifre), iar pentru ele verificarea încrucişată s-a realizat după seria şi nr. CI/BI. AEP a mai constatat că pe listele suplimentare se regăsesc 3.685 de înregistrări având semnătura lipsă şi 883 de înregistrări având rândurile tăiate. Cele cu semnătura lipsă au fost catalogate ca având potenţial de vot multiplu prin simpla prezenţă a datelor cu caracter personal pe liste suplimentare, cumulate cu prezenţa semnăturilor aferente pe listele permanente de domiciliu, se mai arată în comunicat.
Conducerea Autorităţii a transmis rezultatele verificărilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică.
PDL a acuzat fraude masive
Epoch Times a prezentat pe larg suspiciunile de fraude la referendum şi care sunt anchetate de autorităţi. Conform unei analize realizate de PDL, rezultă că suspiciunea de fraudă este în “intervalul 1.168.901 voturi şi 2.650.810 voturi în 2.243 de secţii de votare”, după cum a declarat Adriean Videanu.
“Nivelul fraudei sau mai bine zis al suspiciunii de fraudă la referendumul din 29 iulie 2012 este în intervalul 1.168.901 voturi şi 2.650.810 voturi. Menţionez faptul că analiza pe care am făcut-o se bazează strict pe date oficiale, cele publicate şi pe site-ul BEC”, a precizat Adriean Videanu.
Suspiciunea de fraudă apare în mai multe judeţe, unde prezenţa la vot a fost şi de 216%.
“Suspiciunea de fraudă, care are un mare grad de certitudine, este cea care vizează 2.243 de secţii de vot, unde diferenţa este de 1.168.901 voturi. Inclusiv prezenţa la vot depăşeşte ceea ce s-a întâmplat în judeţe. Practic în referendumul din 29 iulie ceea ce a făcut diferenţa o reprezintă în principiu un număr de 2.243 de secţii de vot în care s-a furat la greu. Din toate aceste secţii am luat câte cinci exemple în fiecare judeţ. Vreau să vă spun că ponderea este majoritară în câteva judeţe precum Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vrancea. Astfel, prezenţa la vot a fost între 216% în comuna Coloneşti din judeţul Olt şi 103% comuna Răcoasa din judeţul Vrancea. În toate aceste localităţi prezenţa la vot a fost de peste 100%, cu o menţiune expresă din acest punct de vedere, cele care depăşesc 110%, unde suspiciunea este una majoră, pentru că din verificările noastre, nici măcar nu s-au făcut cereri către biroul electoral judeţean pentru suplimentarea buletinelor de vot. Conform legii, în orice secţie de vot se distribuie numărul de buletine de vot pentru cei înscrişi pe listele permanente plus 10%. De unde au avut restul de buletine de vot? Este o întrebare la care autorităţile statului ar trebui să răspundă”, a adăugat Videanu.
Reprezentanţii USL au negat să s-ar fi produs fraude atât de mari la referendum şi au precizat că toate suspciunile vor fi verificate. În acest sens, au fost declanşate peste 500 de anchete în mai multe judeţe ale ţării, iar sute de oameni au fost chemaţi la audieri pentru a da detalii despre modul în care s-a votat pe 29 iulie.