Victor Ponta: Agresivitatea luptelor noastre politice a surprins Comisia şi pe europeni (Le Monde)

Victor Ponta, conferinţă de presă la Palatul Victoria. (Epoch Times România)
Epoch Times România
18.09.2012

Agresivitatea luptelor noastre politice a surprins Comisia Europeană şi pe europeni, dar pe de altă parte participarea la referendum şi rezultatul acestuia mă fac să spun că poate am acţionat într-o manieră impetuoasă şi nerăbdătoare, însă am răspuns aşteptărilor populaţiei, declară premierul Victor Ponta, într-un interviu acordat corespondentului Le Monde la Bruxelles şi publicat în ediţia online de marţi.

Aflat luni în vizită la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu preşedintele CE José Manuel Barroso, tânărul şef al executivului român a fost pus în gardă. Desemnat premier în luna mai, fostul magistrat s-a făcut repede cunoscut în rândul Uniunii Europene, angajându-se într-o confruntare teribilă cu preşedintele Traian Băsescu. ''Una din cele mai grave crize traversate de România după 1989 nu a evoluat în favoarea lui Victor Ponta (39 ani). La 29 iulie, românii au votat în proporţie de 87% pentru destituirea preşedintelui Băsescu, dar rata prezenţei la vot nu a atins minimul de 50%, astfel că rezultatul a fost invalidat. Per total, imaginea responsabililor politici români a fost profund afectată'', comentează publicaţia citată.

În interviul acordat acesteia, premierul român îşi exprimă regretul pentru faptul că nu s-a reuşit demiterea preşedintelui Traian Băsescu, apreciind că s-ar fi putut acţiona diferit. ''Sunt lecţii pozitive şi altele negative pe care le putem trage. Voi munci dublu, nu numai pentru a-mi pune în practică programul, ci şi pentru a repara reputaţia României. Am acţionat într-o manieră conformă culturii noastre politice şi normelor noastre. Evident, agresivitatea luptelor noastre politice a surprins Comisia Europeană şi pe europeni. Pe de altă parte, participarea la referendum şi rezultatul acestuia mă fac să spun că poate am acţionat într-o manieră impetuoasă şi nerăbdătoare, însă am răspuns aşteptărilor populaţiei'', afirmă şeful guvernului de la Bucureşti.

În opinia sa, guvernul a întâmpinat mari probleme atunci când a încercat să explice măsurile luate, Victor Ponta declarându-se ofensat de faptul că a fost prezentat, în special în publicaţia Le Monde, ca o persoană care nu respectă valorile europene. ''Eu sunt cel care, în final, a decis să normalizeze relaţiile cu preşedintele. Vom avea alegeri legislative la începutul lui decembrie. Nu va mai exista confuzie, ci o revenire la normal'', adaugă Ponta, care susţine că ''interesele ţării trebuie să primeze''.

Răspunzând unei întrebări legate de amestecul Comisiei Europene în viaţa politică a unui stat membru, premierul român declară că preşedintele (Comisiei Europene) Barroso a fost corect şi echilibrat, acesta jucând un rol de mediere extrem de important pentru a repune ţara în poziţie normală. ''Alte puncte de vedere au fost exagerate şi partizane. Nu pot accepta expresia ''lovitură de stat''. Nu există lovitură de stat dată de 8,5 milioane de persoane. Această chestiune nu este în negru şi alb, cu un vinovat şi un nevinovat. A fost o bătălie politică extrem de sângeroasă. Am luat decizia, din punctul meu de vedere, de a-i pune capăt'', explică Victor Ponta.

El se declară total diferit de tizul său, Viktor Orban, premierul Ungariei, cu care a fost comparat pentru ''brutalizarea instituţiilor''. ''Sunt primul lider român care nu are un trecut comunist. Sper să reprezint finalul perioadei de tranziţie postcomunistă. Vreau să pun instituţiile sub control popular, nu să le brutalizez'', accentuează Ponta.

Referitor la problema romilor, evocată în întâlnirea recentă de la Bucureşti cu ministrul francez de interne Manuel Valls, şeful executivului de la Bucureşti afirmă că în abordarea acestui dosar este nevoie de mai mult pragmatism şi de mai puţină demagogie comparativ cu perioada mandatului preşedintelui francez Nicolas Sarkozy. Potrivit lui Ponta, integrarea romilor nu se poate face decât prin educaţie pentru copii şi crearea de locuri de muncă pentru adulţi, iar în acest scop este nevoie de răbdare şi muncă, ca şi de fonduri europene.

Pe de altă parte, Victor Ponta menţionează că pentru a putea adera la zona euro în 2015, România va trebui să fie bine pregătită. ''În pofida crizei politice, ţara noastră a reuşit să pună în aplicare reforme sociale importante şi să menţină indicatorii macroeconomici. Deficitul nostru bugetar s-a redus de la 4,5 % la 2,2 %. Totuşi, economia noastră trebuie să aibă evoluţii mai bune înainte de a ne gândi la euro. În caz contrar, vom avea soarta altor ţări, care au aderat (la euro) prea rapid'', mai spune Ponta.

Întrebat dacă a plagiat în elaborarea propriei teze de doctorat, aşa cum a afirmat o comisie de experţi, premierul român afirmă că acuzaţiile sunt false, iar teza sa este corectă, apreciind că acesta a fost unul din marile sale conflicte cu preşedintele Băsescu. ''Dar este ca la calificativele pentru maşini: normele de securitate în 2012 nu mai sunt aceleaşi ca în 1999'', conchide premierul român.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor