Franta şi-a exprimat scepticismul privind discuţiile cu Iranul
alte articole
Franţa şi-a exprimat miercuri scepticismul că o reluare planificată a discuţiilor între şase puteri mondiale şi Iran va fi încununată de succes, spunând că Teheranul încă nu pare dispus să negocieze cu privire la viitorul programului său nuclear în litigiu.
Şefa UE pentru politică externă, care reprezintă Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania în relaţiile cu Iranul, a declarat marţi că a acceptat oferta Iranului de a reveni la discuţii, după un blocaj de un an care alunecă spre un conflict în Golful bogat în petrol.
Discuţiile ar putea atenua ceea ce preşedintele SUA, Barack Obama, a numit o avertizare de război, făcând aluzie la discuţiile privind o soluţie de ultimă instanţă ce implică atacuri israeliene asupra Iranului, atacuri percepute de el şi mulţi alţii ca un motiv de îngrijorare pentru că ar putea duce la un război larg răspândit în Orientul Mijlociu şi la colapsul economiei globale.
Cu toate acestea, ministrul francez de externe, Alain Juppe, şi-a exprimat îndoiala privind rezultatul acestor discuţii. "Sunt un pic sceptic ... cred că Iranul continuă să fie cu două feţe", a spus Juppe pentru televiziunea i-Tele din Franţa.
"De aceea cred că trebuie să fim în continuare extrem de fermi cu privire la sancţiunile impuse deja (Iranului), care, în opinia mea, sunt cel mai bun mod de a preveni o opţiune militară, ce ar avea consecinţe imprevizibile", a spus el.
Oficialii iranieni de la Teheran nu au fost disponibili pentru comentarii.
Iranul s-a angajat să vină cu "noi iniţiative" în cadrul discuţiilor, al căror loc şi dată urmează a fi hotărâte, dar nu s-a angajat în mod explicit să discute despre modalităţi de garantare că avansurile sale nucleare vor fi exclusiv paşnice, după cum cere Occidentul.
Discuţiile anterioare au eşuat din cauza refuzului Iranului de a discuta despre ceea ce ei consideră dreptul lor "inalienabil" de a dezvolta energia nucleară, iar comentariile iraniene recente nu au deviat de la acea linie.
Victoria covârşitoare în alegerile parlamentare de săptămâna trecută a loialiştilor lui Khamenei în faţa susţinătorilor preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, care părea mai dispus să ajungă la o înţelegere cu Occidentul, sugerează că linia nucleară intransigentă a Teheranului nu se va schimba prea curând, potrivit unor comentatori iranieni.
Iranul neagă că programul său de a îmbogăţi uraniul are scopul final de a produce material pentru bombe atomice, spunând că el este folosit doar pentru a produce energie. Dar inspectorii nucleari ai ONU citează informaţii care prezintă dimensiunile militare ale programului.
Vidul diplomatic ce durează de un an a fost completat de o retorica din ce în ce mai belicoasă, de măsuri occidentale menite să izoleze Iranul prin sancţiuni severe şi de ameninţări iraniene cum că vor riposta prin închiderea Strâmtorii Hormuz, principalul canal de export al petrolului din Golf.
Tensiunile în creştere au stimulat o majorare a preţurilor petrolului, într-un moment când multe ţări afectate de recesiune nu îşi pot permite aceste scumpiri.