Franţa: peste 5. 000 de romi evacuaţi în al doilea trimestru din 2013 (La Croix)

(ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.07.2013

Peste 5.000 de romi au fost evacuaţi în al doilea trimestru al anului 2013 în Franţa, potrivit informaţiilor unor asociaţii, care au estimat că numărul persoanelor vizate de acţiunile de desfiinţare de bidonviluri n-a fost niciodată atât de mare, scrie în ediţia sa de vineri cotidianul francez La Croix (catolic).

Este vorba de un recensământ nonhaustiv, care se bazează pe informaţii din partea unor asociaţii şi pe relatări din presa regională ce semnalează acţiuni de evacuare de romi în Franţa. Compilaţia de date, efectuată de Liga drepturilor omului (LDH) şi de Centrul european pentru drepturile romilor (ERRC), permite configurarea unei idei, destul de precisă, despre intervenţia poliţiei în taberele improvizate.

În total, 5.482 de persoane ar fi fost evacuate de forţele de ordine în al doilea trimestru al acestui an, în principal în regiunea Île-de-France, şi anume în departamentul Seine-Saint-Denis (nord-est). Deoarece numărul de romi din Franţa este estimat la 20.000 de persoane, prin urmare un sfert din populaţia respectivă ar fi fost vizată de evacuări, ceea ce constituie un record absolut, scrie publicaţia catolică.

''Numărul de tabere evacuate este constant, dar amploarea acestor tabere este mai mare, ceea ce provoacă o creştere a numărului de persoane vizate'', a explicat Philippe Goossens, care realizează acest inventar din 2010. Cu toate acestea, nici o acţiune de expulzare n-a fost raportată în aceste trei luni, în pofida distribuirii a 524 de ordine de părăsire a teritoriului francez (''obligation de quitter le territoire français'', OQTF).

Potrivit La Croix, în rândul organizaţiilor de solidaritate angajate pe lângă romi domneşte necunoaşterea. De fapt, o circulară interministerială din 26 august 2012 prevede ''anticiparea şi însoţirea operaţiunilor de evacuare a taberelor ilegale''. În aprilie a.c., militantul pentru drepturile omului Dominique Baudis a mers mai departe, estimând că este nevoie de un termen de cel puţin trei luni înainte de o acţiune de desfiinţare a unei tabere, pentru a le permite ocupanţilor ei ''să părăsească locul în condiţii decente''.

Dar, potrivit lui Goossens, nimic din acestea nu s-a întâmplat. ''Au existat rar evaluări înainte de evacuări, dar acestea sunt efectuate foarte rapid, în două după-amieze, în timp ce este nevoie de minimum o săptămână de lucru pentru a obţine rezultate satisfăcătoare'', a spus Goossens.

La rândul său, guvernul francez invită la răbdare. În luna mai au fost deblocate subvenţii de circa 2,2 milioane de euro pentru acţiuni sociale. Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, urmează să întreprindă o vizită în România pe 11-12 iulie. Ameliorarea condiţiilor de trai şi întoarcerea romilor în ţara de unde provin figurează, printre altele, pe ordinea de zi a vizitei, precizează La Croix.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor