Franţa este forţată să amâne proiectul legislativ privitor la vaccinarea anti-COVID ca urmare a nemulţumirilor publice
alte articole
Un proiect legislativ radical propus de guvernul francez, care prevedea ca persoanele care refuză vaccinarea anti-COVID să nu poată beneficia de servicii sociale de bază, cum ar fi transportul public, a fost amânat după reacţii masive.
Citiţi şi Guvernul britanic a încheiat două contracte pentru implementarea paşapoartelor COVID
Legea propusă impunea ca cetăţenii să aibă dovezi că au rezultat negativ la un test COVID sau la un „tratament preventiv, inclusiv administrarea unui vaccin” pentru a „accesa serviciile de transport sau pentru a le fi permisă intrarea în anumite spaţii, precum şi pentru anumite activităţi”.
Ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Véran, a amânat public proiectul de lege printr-un anunţ marţi seară.
„Pentru că trebuie să existe încrederea ca francezii să meargă şi să se vaccineze din propria lor voinţă, pentru că suntem încă într-o stare de criză sanitară ... guvernul nu va înainta textul [Adunării Naţionale] mai multe luni, înainte să ieşim din criză”, a declarat Véran.
Proiectul de lege a fost criticat de personalităţi politice din multe domenii, deputatul conservator Fabien Di Filippo etichetându-l drept „şantaj pentru vaccinare”.
Liderul partidului de dreapta Rassemblement National, Marine Le Pen, a considerat măsura vaccinului obligatoriu „în esenţă totalitară”.
„Acest proiect de lege nu urmăreşte să facă vaccinările obligatorii, ci va împiedica pe oricine care nu se conformează să aibă o viaţă sociala”, a spus aceasta.
Purtătorul de cuvânt al partidului Rassemblement National, Sebastien Chenu, a numit planul o „dictatură a sănătăţii”, iar senatorul de centru Nathalie Goulet a afirmat că proiectul este „un atac asupra libertăţilor publice”.
Guillaume Peltier, adjunctul liderului partidului Republicanilor, a avertizat că legea va permite guvernului să „obţină toată puterea de a ne suspenda libertăţile fără control parlamentar”.
Programul de vaccinare din Franţa, care începe duminică, nu va fi obligatoriu. O majoritate de 55% a declarat că nu se va vaccina.
Franţa a impus unele dintre cele mai stricte măsuri de carantinare din Europa, cetăţenii trebuind să completeze un formular de fiecare dată când îşi părăsesc locuinţa.