Noul preşedinte francez Francois Hollande a ţinut un discurs sobru cu ocazia învestirii în funcţie

Preşedintele francez, Francois Hollande. (BERTRAND LANGLOIS / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
15.05.2012

Noul preşedinte francez Francois Hollande a rostit un discurs sobru, în care a evocat provocările cu care se confruntă ţara sa, după ce a fost proclamat preşedinte al Franţei, apreciază analişti citaţi de France24.

"Le adresez francezilor un mesaj de încredere. Suntem o ţară mare, care a ştiut întotdeauna, pe parcursul istoriei, să înfrunte provocările", a spus Hollande.

El a afirmat că analizează "greutatea constrângerilor cu care se confruntă" Franţa, precum datoria suverană şi competitivitatea, dar s-a declarat convins că ţara va depăşi aceste dificultăţi, datorită "dinamismului antreprenorilor, muncii agricultorilor, calităţii serviciilor publice", "vitalităţii democraţiei şi entuziasmului tinerilor". "Ţara are nevoie de linişte, de reconciliere, de unificare", a precizat el.

"În calitate de preşedinte al Republicii, îmi voi asuma deplin responsabilităţile excepţionale ale acestei misiuni", a declarat noul preşedinte francez, dând asigurări că "justiţia va dispune de toate garanţiile independenţei".

Socialistul îşi propune să exercite puterea "cu demnitate şi simplicitate".

"Cred în democraţia socială şi vor fi deschise noi spaţii de negociere pentru partenerii sociali, pe care îi voi respecta", şi-a luat el angajamentul.

În alocuţiunea sa, preşedintele a evocat şi Europa. "Pentru a depăşi criza, Europa are nevoie de proiecte, are nevoie de solidaritate, are nevoie de creştere economică", a subliniat el, amintind că vrea să renegocieze pactul european de stabilitate. 

În încheiere, Hollande le-a adus un omagiu predecesorilor săi: "Charles de Gaulle, care şi-a pus prestigiul în serviciul Franţei", "François Mitterrand, la care mă gândesc în special astăzi (marţi - n.r.)", "Nicolas Sarkozy, căruia îi urez noroc în noua sa viaţă".

"Trăiască Republica, trăiască Franţa", a încheiat noul preşedinte.

La cererea lui Francois Hollande, ceremonia de inagurare a fost pe cât de modestă posibil, potrivit BBC News.

Între timp, fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy şi soţia sa, Carla Bruni, au părăsit Elysee.

În continuare, Hollande va defila pe Champs Elysees, până la Arcul de Triumf, unde va depune o jerbă de flori. Apoi, el îşi va prezenta guvernul, după care va pleca la Berlin, unde se va întâlni cu Angela Merkel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor