Fotbal: S-a înfiinţat primul campionat profesionist din Afganistan
alte articole
Federaţia afgană de fotbal (FAF) a anunţat luni înfiinţarea primului său campionat profesionist, ce îşi propune să fie un vector de pace într-o ţară aflată în război de peste 30 de ani, informează AFP.
Încă nu se cunoaşte calendarul precis al Afghan Premier League (APL), care va avea loc în septembrie şi octombrie. Nu este cunoscută nici finanţarea competiţiei, deşi o companie de telefonie, Roshan, va fi sponsor principal al campionatului.
Jucătorii vor primi un salariu, a explicat Sayed Ali Reza Aghazada, responsabil al FAF, fără să ofere precizări.
Opt echipe se vor întâlni într-o fază a grupelor, după care vor avea loc semifinale şi finale. Cu totul vor fi 16 meciuri, transmise de două dintre cele mai mari televiziuni afgane, una în limba dari, cealaltă în paştună.
Cele opt echipe vor reprezenta întregul Afganistan, "ceea ce face din APL o instituţie unificatoare", a estimat compania Roshan, potrivit căreia competiţia "va aduna comunităţile (etnice) în jurul iubirii de fotbal".
Mică inovaţie afgană, toţi jucătorii, 18 pentru fiecare echipă, vor fi selectaţi prin intermediul unui reality show, Maidan e Sabz ("Teren Verde"), pentru care s-au înscris mii de tineri.
"Astfel, oamenii îi vor cunoaşte, vor fi celebri datorită televiziunii. Asta ne va ajuta la promovarea fotbalului", a remarcat Sayed Ali Reza Aghazada.
În Afganistan există deja un campionat de fotbal. Puţin cunoscut, nedifuzat şi de proastă calitate, el nu permite publicului local să se identifice cu jucătorii. Pasionaţi de fotbal, afganii urmăresc mai ales competiţiile europene, în primul rând campionatul Spaniei.
Fotbalul s-a numărat printre rarele evenimente care n-au fost interzise când s-au aflat la putere talibanii (1996-2001). Aceştia au profitat de entuziasmul pentru sportul cu balonul rotund şi de numărul mare de spectatori, organizând în pauza meciurilor execuţii sau tăierea mâinilor unor hoţi.
Afganistanul este în război de 32 de ani. Odată cu apropierea retragerii majorităţii militarilor străini, la sfârşitul lui 2014, ţara încearcă să folosească virtuţile pacificatoare ale sportului pentru a evita un nou episod sângeros. O contribuţie ar putea avea şi tânăra sa echipă de cricket, cu rezultate foarte bune pe scena internaţională.