Fotbal: Michel Platini i-a înmânat primarului Sorin Oprescu trofeul Europa League

Preşedintele UEFA, Michel Platini şi Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, la Arena Naţională. (Daniel Mihailescu / EuroFootball / Getty Images)
Epoch Times România
12.04.2012

Miercuri a avut loc ceremonia de prezentare şi înmânare a trofeului Europa League la fotbal de către preşedintele UEFA, Michel Platini, Primarului General al Capitalei, Sorin Oprescu, la Arena Naţională, care va găzdui finala competiţiei, pe 9 mai.

Trofeul a fost adus în Capitală de jucătorul român Cristian Săpunaru, împreună cu câţiva oficiali ai clubului FC Porto, care a câştigat finala de anul trecut, de la Dublin, cu 1-0 în faţa alte formaţii lusitane, Sporting Braga. La festivitate au fost prezente numeroase personalităţi din lumea sportului, precum preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport (ANST), Dorin Melinte, preşedinta Federaţiei Române de Canotaj şi a Clubului Sportiv Dinamo, Elisabeta Lipă, fostul tenisman Ilie Năstase, Octavian Morariu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), fostul mare fotbalist Gheorghe Hagi, etc.

Michel Platini avut cuvinte de laudă la adresa stadionului şi l-a felicitat pe primar pentru realizarea sa: "Acum cred că a fost o idee bună să venim la Bucureşti, am văzut şi entuziasmul românilor de a cumpăra bilete, sunt bucuros şi sper că vom vedea o finală foarte frumoasă".

Sorin Oprescu a spus la rândul său că e mândru de Arena Naţională, care aparţine bucureştenilor. "Sunt mândru de acest stadion, este al bucureştenilor. Noi vom continua eforturile până când invitaţii noştri vor fi prezenţi aici şi să aibă toată certitudinea că ştim să-i primim. Va fi o finală latină, într-un oraş latin, şi bucuria e cu atât mai mare. Suntem pregătiţi ca bucureştenii, românii în general, să guste aceste clipe de bucurie, cu un meci formidabil pe un stadion formidabil", a declarat Oprescu.

Mircea Sandu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), a declarat că mai are un vis pe care speră să-l trăiască dintr-o tribună de stadion - organizarea unui turneu final de Campionat European cu 24 de echipe în România, 2024 sau 2028, vis care poate fi realizat numai dacă actualii şi viitorii politicieni se vor angaja la realizarea acestui obiectiv. "Vom avea peste 30.000 de turişti din ţară şi străinătate şi pentru asta toate serviciile trebuie să fie la cel mai înalt nivel, pentru că dacă reuşim să ne comportăm la un nivel ridicat, sunt convins că UEFA va atribui României şi alte competiţii. Cei care fac politică în România vor trebui să înţeleagă că în 2024 sau 2028 putem organiza un Campionat European cu 24 de echipe. Acest lucru trebuie să-i convingă pe politicienii de azi şi cei de mâine că proiectul trebuie să înceapă de acum. Este un alt vis al meu pe care sper să-l trăiesc dintr-o tribună de stadion din România. Ar fi ceva excepţional", a afirmat Sandu.

Miodrag Belodedici, ambasadorul finalei Europa League, a apreciat că toate cele patru semifinaliste au făcut meciuri extraordinare până acum şi merită toate să ajungă în finală. Belo a precizat că el personal că va ţine cu CF Valencia, echipă la care a jucat timp de doi ani şi jumătate.

După încheierea ceremoniei, Miodrag Belodedici s-a deplasat împreună cu trofeul în Piaţa George Enescu, prima oprire din cadrul unui tur bucureştean, care cuprinde mai multe locuri: 11-12 aprilie - Piaţa George Enescu, 13-16 aprilie - Băneasa Shopping City, 17-19 aprilie - Pasajul Universităţii, 20-22 aprilie - Centrul Vechi (pe strada Lipscani), 23-26 aprilie - Căminele studenţeşti ale Institutului Politehnic din Regie, 27-29 aprilie - Tribuna VIP a Arenei Naţionale, 30 aprilie-1 mai - Primăria Generală a Capitalei, 2-3 mai - sediul SEAT, 4-6 mai - Parcul Unirii, 7 mai - Comitetul Olimpic şi Sportiv Român.

xxx

Trofeul Europa League este realizat din argint pe un soclu de marmură galbenă şi cântăreşte 15 kg, fiind cel mai greu din toate trofeele UEFA cu dimensiunile de 65 cm înălţime, 33 cm lăţime şi 23 cm adâncime. Designul arată un grup de jucători care luptă pentru o minge, fiind de fapt suportul cupei octogonale care are gravată sigla UEFA.

Fiecare echipă campioană are dreptul să păstreze un trofeu replică, având 4/5 din dimensiunea originală. Valoarea trofeului original este estimată la 23.000 euro. Înaintea sezonului trecut, regulamentul prevedea că echipa care va câştiga de 3 ori consecutiv trofeul sau de 5 ori nu mai intră în posesia cupei originale, ci a unei replici, de aceleaşi dimensiuni. Trofeul este opera artistului elveţian Alex W. Digglemann şi este realizat de atelierele Bertoni din Milano.

Europa League a ajuns la a treia ediţie, luând locul fostei Cupa UEFA din sezonul 2009/2010. Primele două ediţii ale noului format au fost câştigate de Atletico Madrid şi FC Porto.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor