Fostul şef al Mossadului minimizează ameninţarea Chinei comuniste, critică poziţia dură a SUA

"Cunoaşte-ţi inamicul!" una dintre poruncile profetului războiului, Sun Tzu
Şeful Mossad-ului Yossi Cohen
Şeful Mossad-ului Yossi Cohen (Olivier Fitoussi / Getty Images)

La doar câteva zile după ce a fost schimbat din funcţia de director al agenţiei de informaţii Mossad, Yossi Cohen a criticat politica SUA faţă de China şi a sugerat că este prea dură.

Într-o conferinţă de luni, Cohen a spus că a discutat despre China cu mulţi oficiali de rang înalt americani, dar a încheiat întotdeauna conversaţiile cu mai multe întrebări decât răspunsuri, potrivit publicaţiei Axios.

„Dacă este cineva aici care ştie ce vrea SUA de la China, aş fi fericit să aud. Nu sunt sigur că înţelegem pe deplin dacă există o politică coerentă a SUA cu privire la China".

Cohen a subliniat că regimul comunist chinez este prietenos cu Israelul, are relaţii extinse de comerţ, ştiinţă, cercetare şi tehnologie.

„Trebuie să fim atenţi să nu ne referim la China ca la o provocare. Nu vrem să creăm o confruntare cu chinezii, care nu conspiră în niciun fel împotriva noastră", a adăugat el.

Cohen a fost, până săptămâna trecută, unul dintre cei mai puternici şi influenţi oficiali ai serviciilor de informaţii din Israel. Toate semnele arată că el îşi va face o carieră în politică după încheierea perioadei obligatorii de pauză.

În ultimele săptămâni pe care le-a petrecut în funcţia de şef al Mossadului, Cohen a vizitat Washingtonul pentru discuţii cu directorul CIA, Bill Burns şi cu alţi înalt oficiali, având o întâlnire chiar cu preşedintele Biden.

Administraţia Trump a presat în mod repetat Israelul să răcească relaţiile cu China şi să limiteze investiţiile chineze.

Administraţia Biden consideră, de asemenea, China drept principala provocare de politică externă a SUA şi, în ciuda faptului că poziţia personală a lui Joe Biden faţă de comuniştii chinezi este nuanţată şi lovită de controverse privitoare la bani obţinuţi ilegal, administraţia sa a menţinut linia dură faţă de Partidul Comunist Chinez moştenită din timpul administraţiei Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe