Fostul preşedinte cipriot Georgios Vassiliou: „Ei aveau pistol şi gloanţe, noi - nimic” (Le Monde)
alte articole
Cu Cipru s-a procedat incorect, iar negocierile pe marginea planului de salvare au fost duse în mod necinstit, a declarat într-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde fostul preşedinte cipriot Georgios Vassiliou, care a condus ţara în perioada 1988-1993.
Ciprul, care are nevoie de 16 miliarde de euro, s-a adresat Uniunii Europene (UE) pentru ajutor încă din iulie 2012, iar această sumă nu a fost niciodată pusă sub semnul îndoielii. Însă, atunci când Eurogrup a propus prima variantă se salvare a economiei cipriote, s-a anunţat că UE va transfera cel mult 10 miliarde de euro şi peste noapte trebuiau găsite alte 6 miliarde, relatează Vassiliou pentru cotidianul francez.
În ceea ce priveşte al doilea plan de salvare, cel aprobat, acesta este şi mai rău, în opinia fostului preşedinte. 'Partenerii noştri au decis să distrugă două dintre cele mai mari bănci ale Ciprului. Drept rezultat, populaţia va fi afectată şi mai mult', a subliniat Georgios Vassiliou.
Cipru, o ţară mică, nu este în stare să se opună partenerilor mult mai puternici din cadrul UE, recunoaşte interlocutorul cotidianului Le Monde. 'În cadrul UE, marile puteri deţin toate pârghiile puterii. Disproporţia se amplifică dacă o ţară mică ajunge să aibă nevoie de bani. Cu alte cuvinte, ei aveau pistol şi gloanţe, noi nu aveam nimic', a spus Georgios Vassiliou.
Desigur, şi Cipru a comis greşeli, în special în ceea ce priveşte administrarea băncilor, admite Vassiliou, care respinge însă criticile la adresa 'modelului cipriot'. 'Despre ce model este vorba? Turismul şi serviciile financiare. Acest sector se bazează pe o legislaţie fiscală favorabilă investiţiilor. Oare aceasta înseamnă spălare de bani? Nu, şi acest lucru este confirmat de toate rapoartele internaţionale. Oare aceasta înseamnă eschivarea de la plata impozitelor? Este posibil, în unele cazuri. Însă autorităţile fiecărei ţări trebuie să lupte ele însele cu acest fenomen', este de părere fostul lider cipriot.
De asemenea, Georgios Vassiliou a ţinut să sublinieze că, în timp ce în băncile cipriote există 20 de miliarde depozite ale clienţilor ruşi, în restul ţărilor din UE acestea însumează 300 de miliarde. 'Investiţiile de capital ale lui Roman Abramovici la Londra sunt mai mari decât toate depozitele ruseşti din Cipru. Nici Malta şi Luxemburg nu sunt acuzate pentru ce este acuzat Cipru', şi-a exprimat nemulţumirea Vassiliou.
În opinia fostului preşedinte, restabilirea economiei cipriote va fi un proces dificil, iar actualele dificultăţi vor da naştere la euroscepticism. Totuşi, Georgios Vassiliou consideră aceste atitudini o reacţie firească, care nu ar trebui să stârnească îngrijorare. 'Vocile care fac apel la ieşire din UE nu sunt influente şi numeroase', subliniază acesta.
În ceea ce priveşte alegerea dintre Rusia şi UE, problema nici nu se pune astfel, deoarece, potrivit lui Vassiliou, Ciprul este înrădăcinat în Occident. 'Aceasta nu înseamnă câtuşi de puţin că suntem împotriva Rusiei, cu atât mai mult cu cât ea a adoptat în actuala criză o poziţie echilibrată şi nu intenţionează să se amestece în problemele UE', afirmă fostul preşedinte cipriot pentru Le Monde.