Fostul lider catalan prezent la Bruxelles. Spania lansează acuzaţii de rebeliune
alte articole
Fostul lider catalan Carles Puigdemont şi cinci consilieri au ajuns luni la Bruxelles pentru a se întâlni cu avocaţii, potrivit unor surse guvernamentale. Dezvăluirea a fost făcută în contextul în care procurorii din Madrid i-au acuzat pe Puigdemont şi câţiva dintre asociaţii săi de rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri. Doar acuzaţia de rebeliune poate aduce până la 30 de ani de închisoare.
Avocatul belgian Paul Bekaert, care este specializat în probleme de azil, a confirmat luni seară că Puigdemont se află în Belgia şi că a acceptat ca fostul preşedinte al Cataloniei să îi fie client. Bekaert nu a precizat dacă va lucra la o cerere de azil pentru Puigdemont.
“Pot confirma că am fost numit reprezentant legal al lui Carles Puigdemont, acesta aflându-se în prezent în Belgia. Sunt avocatul său în cazul în care are nevoie de mine. Pe moment nu îi pregătesc niciun dosar specific”, a afirmat Bekaert.
Bekaert l-a reprezentat de asemenea pe Luis Maria Zengotitabengoa, membru suspect al grupului separatist înarmat basc ETA, a cărui extrădare din Belgia în Spania a fost autorizată în 2010.
Potrivit afirmaţiilor Procurorului General al Spaniei, José Manuel Maza, Puigdemont şi alţi parlamentari catalani “au creat o criză instituţională ce a culminat cu declararea unilaterală a independenţei [Cataloniei], sfidând total Constituţia noastră în 27 octombrie”.
Azil în Belgia?
Theo Francken, secretar belgian de stat pentru probleme legate de azil, a declarat în weekend că nu ar fi “nerealist” ca Puigdemont să ceară azil în Bruxelles.
Spania a dizolvat în mod oficial Parlamentul catalan care, vinerea trecută, a declarat independenţa regiunii Catalonia după o bătălie a voinţelor cu Madridul pe tema viitorului regiunii spaniole prospere.
Parlamentarii pro-independenţă nu au dat niciun semn că ar renunţa la planurile lor, chiar dacă rămâne nesigur dacă serviciile de securitate vor fi sau nu chemate pentru a-i bloca să intre în birourile lor.
“Rajoy, ne vom vedea la urnele de votare”, a declarat Marta Pascal, coordonator al Partidului Democrat European Catalan (PDeCAt), adresându-se premierului spaniol Mariano Rajoy.
Noi alegeri regionale au fost convocate pentru 21 decembrie şi oficialii PDeCAt au precizat că Puigdemont intenţionează să candideze din nou.
Cea mai gravă criză în câteva decenii
Spania a fost cuprinsă de cea mai gravă criză politică de la dictatura lui Francisco Franco după ce un referendum pentru independenţă ce avut loc pe 1 octombrie în Catalonia s-a soldat cu un răsunător DA în favoarea separării regiunii de restul ţării.
Totuşi, votul a fost marcat de încercarea guvernului central de a bloca secţiile de votare cu ajutorul serviciilor de securitate, uneori prin tactici agresive. Deşi prezenţa la vot a fost scăzută, acest lucru nu l-a împiedicat pe Puigdemont să facă – şi apoi să suspende – o controversată declaraţie de independenţă în 16 octombrie. După câteva zile de impas politic în care Rajoy i-a cerut lui Puigdemont să renunţe la planurile sale, liderul catalan a refuzat în cele din urmă să se conformeze.
Lucrurile au luat amploare vineri, când Parlamentul catalan a votat în favoarea separării regiunii de Spania. Senatul spaniol a răspuns prin declanşarea Articolului 155 din Constituţia ţării, permiţând Madridului să suspende autonomia Cataloniei şi să dizolve guvernul lui Puigdemont.
Rămâne de văzut dacă Puigdemont şi aliaţii săi vor rămâne în Bruxelles dar, dacă vor fi extrădaţi în Spania, unele dintre acuzaţiile care îi aşteaptă ar putea genera sentinţe de până la 30 de ani de închisoare.