Fostul director general Microsoft dă cu subsemnatul la DNA în dosarul mitei pentru contracte IT

(Justin Sullivan / Getty Images)
Loredana Diacu
15.07.2014

Fostul director general interimar al Microsoft România, Sorin Eftene, este audiat marţi la DNA, în dosarul privind softul educaţional pentru şcoli pentru a căror închiriere şi extindere de licenţe Ministerul Educaţiei şi Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a angajat o sumă cu 5,4 milioane euro mai mare decât era necesar.

Procurorii anticorupţie au anunţat, joi, că au demarat urmărirea penală in rem, pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu, luare şi dare de mită, în patru dosare printre care şi în cel privind licenţele pentru soft educaţional menţionate în sesizarea Corpului de control al Guvernului Ponta, dosar ce îi viza pe fostul ministru PDL al Educaţiei Daniel Funeriu şi pe fostul ministru al Comunicaţiilor Valerian Vreme.

Surpriză însă, procurorii nu s-au limitat să ancheteze doar bucăţica pe care a pus reflectoarele Corpul de Control ci au declanşat investigaţii şi privind contractul pentru realizarea Sistemului Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat încheiat între firma germană EADS şi Ministerul de Interne, contract valorând un miliard de euro şi în cadrul căruia a fost prevăzut buget pentru mită (între 5 şi 10% din contracte de subcontractare încheiate de EADS cu furnizori români) ce urma să fie direcţionată către MAI şi cabinetul primului Ministru, la vremea încheierii contractului acesta fiind Adrian Năstase, actualmente închis pentru (alte) fapte de corupţie. Ramificaţiile mitei date/luate pentru contractul între MAI şi EASDS (actuală Airburs) continuă şi în perioada guvernării lui Călin Popescu Tăriceanu, actualul aliat de nădejde al lui Victor Ponta.

Conform procurorilor, în anul 2004, când premier era Adrian Năstase, EADS a plătit imediat după semnarea contractului, un avans de 4 milioane euro ce urmau să fie folosiţi pentru plata mitelor.

În februarie 2005 valorile procentelor de comision au fost renegociate la 15%, pentru a satisface noile exigenţe odată cu înlocuirea lui Adrian Năstase de Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, premier.

În dosar au mai fost audiaţi mai mulţi şefi ai unor firme de IT precum şi şeful secretariatului General al Guvernului, Ion Moraru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor