Administratorii gropii de gunoi de la Glina, suspectaţi că ar face parte din Mafia italiană

Groapă de gunoi (arhivă 2006)
Groapă de gunoi (arhivă 2006) (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Administratorii gropii de gunoi de la Glina, Victor Dombrovschi şi Sergio Pileri, au fost reţinuţi, luni, în România, pentru tentativă de spălare de bani în favoarea Mafiei.

Potrivit unor surselor citate de Mediafax, cei doi au fost ridicaţi în baza unui mandat european de arestare, emis de autorităţile italiene. Concomitent cu arestarea din România, în Italia au fost arestaţi mai mulţi presupuşi complici ai acestora. Cei doi urmează să fie extrădaţi în Italia.

Dombrovschi şi Pileri sunt suspectaţi că ar face parte din gruparea Cosa Nostra, coordonată după toate probabilităţile de Massimo Ciancimino, fiul fostului primar din Palermo, decedat în 2002, care s-ar afla şi în spatele firmelor care administrează groapa de gunoi Glina.

Conform unui reportaj Euronews, Massimo Ciancimino ar lucra prin interpuşi care controlează firmele administratoare ale deşeurilor de pe cele 114 hectare de la Glina. Omul de bază a lui Ciancimino ar fi unul din cei doi suspecţi arestaţi luni, Victor Dombrovschi, despre care s-a scris că ar fi lucrat pentru Serviciul Extern de Informaţii.

În octombrie 2012, mass-media autohtonă a preluat informaţiile de la postul de televiziune Euronews în legătură cu ancheta lansată de justiţia din Italia asupra posibilei spălări de bani de către Mafia italiană în România, prin intermediul depozitului de deşeuri de la Glina, situat la periferia Bucureştiului.

Dombrovschi şi Pileri sunt suspectaţi că ar face parte din gruparea Cosa Nostra

Conform presei, procurorii italieni erau de părere că "cea mai mare groapă de gunoi din Europa", aşa-zisa "Ochiul boului" de la Glina, este locul unde sunt spălaţi banii unuia din cei mai puternici capi ai Mafiei siciliene, fostul primar din Palermo Vito Ciancimino, decedat acum zece ani.

Massimo Ciancimino, care este cercetat de autorităţile italiene, a acceptat să stea de vorbă cu un reporter Euronews, dar a negat că ar fi fost vreodată în România sau că l-ar cunoaşte pe Victor Dombrovschi, managerul societăţii Ecorec care s-a ocupat de gestionarea deşeurilor de la Glina şi care, potrivit justiţiei italiene, ar avea legături cu fraţii italieni Pileri, aflaţi la conducerea unei alte companii din România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne