Fostul director al Poştei Române, Mihai Toader, condamnat la zece ani şi şase luni închisoare

Fostul director al Poştei Române, Dan Mihai Toader a fost condamnat luni de judecătorii Tribunalului Bucureşti, la zece ani şi şase luni închisoare, relatează Mediafax. Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitivă şi poate fi contestată cu apel.
Poşta Română (Epoch Times România)
Loredana Diacu
09.02.2015

Fostul director al Poştei Române, Dan Mihai Toader a fost condamnat luni de judecătorii Tribunalului Bucureşti, la zece ani şi şase luni închisoare, relatează Mediafax.

Potrivit judecătorilor, Toader se face vinovat de abuz în serviciu, după ce a cumpărat produse informatice de la o firmă din Cipru, la un preţ supraevaluat de 12 ori, cauzând companiei şi implicit statului, un prejudiciu de 6,5 milioane de euro, informează Mediafax. Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitivă şi poate fi contestată cu apel.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti i-au condamnat în acelaşi dosar pe la câte zece ani şi şase luni de închisoare şi pe Emanoil Lepădatu, fost director executiv economic al Companiei Naţionale Poşta Română, pe Andrei Marinescu, fost director executiv dezvoltare strategică, precum şi pe Vasile Bărbuleţ, fost şef al Departamentului IT în CN Poşta Română.

Cei patru vor trebui să achite în solidar Companiei Naţionale Poşta Română 6.583.000 de euro, cu dobânda legală aferentă de la data săvârşirii infracţiunii şi până la achitarea integrală a debitului, mai relatează sursa citată.

În vederea recuperării prejudiciului din dosar, magistraţii Tribunalului Bucureştean au mai dispus, prin sentinţa de luni, menţinerea sechestrului pus pe câte două imobile ce aparţin lui Emanoil Lepădatu şi Dan Mihai Toader, pe un imobil al lui Vasile Bărbuleţ şi pe unul aparţinând lui Andrei Marinescu.

Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu au mai fost condamnaţi definitiv în alte două dosare.

Într-un prim dosar trimis instanţei în octombrie 2009, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au acuzat pe cei trei în legătură cu semnarea a şase poliţie de asigurare pentru angajaţii Poştei Române, pentru riscuri cum ar fi accidente, boli profesionale.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în cursul anului 2006, Toader Mihai, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu au iniţiat şi au aprobat încheierea a şase poliţe de asigurare pentru angajaţii Poştei Române. Poliţele au fost încheiate între Compania Naţională Poşta Română şi SC Allianz Tiriac Asigurări, SC Astra Asigurări şi SC Omniasig Vienna Insurance Group cu încălcarea regulamentelor CNPR SA şi a condiţiilor generale şi specifice privind asigurările de viaţă. În urma acestor contracte, s-a produs un prejudiciu în dauna Poştei Române în valoare de 14.387.819,59 lei (echivalentul a aproximativ 4.087.448,74 euro).

În cel de-al doilea dosar, cei trei au fost trimişi în judecată, alături de fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu şi fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy, pentru fapte de abuz în serviciu, din perioada 2005-2007, privind trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a unei firme.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat definitiv, la finele lui ianuarie 2014, pe Mihai Toader la patru ani de închisoare cu suspendare, pe Andrei Marinescu la trei ani şi şase luni cu suspendare, în timp ce Emanoil Lepădatu a fost achitat. Zsolt Nagy a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare, iar Tudor Chiuariu la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor