Mihai Ghimpu: PD vrea să vândă Moldova Chinei pentru 2 miliarde de dolari

Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal
Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Partidul Democrat din Moldova intenţionează să îndepărteze poporul moldovean de Uniunea Europeană şi să-l îndrepte spre China, de unde vrea să ia aproximativ 2 miliarde de dolari, a afirmat liderului Partidului Liberal Mihai Ghimpu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV.

Potrivit Deschide.md, Ghimpu a subliniat că: „La discuţii am auzit că ei au o înţelegere, un contract cu China, China comunistă. Am aflat acuma că ei nu sunt gata să facă reforme, ceea ce a fost confirmat de Lupu în cadrul unei emisiuni, şi vor să înlăture Fondul Monetar Internaţional, fără de care nu e Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, nu-i Banca Europeană pentru Investiţii. Ei vor să ia 2 miliarde de dolari de la chinezi, aşa cum a vrut Voronin în 2009.

Ghimpu a mai menţionat că: „Ceea ce au făcut cu Banca de Economii, Aeroportul şi toate celelalte, asta înseamnă compromiterea cursului european.” Lucrurile nu sunt aşa cum par a fi, iar prin întrebarea „Vrem să ajungem în Bruxelles prin Pekin, vă daţi seama ce curs european ne alegem noi, sau poate nu spre Bruxelles, dar prin Pekin spre Moscova?”, Ghimpu ar arăta ce curs a ales alianţa nou formată pentru Republica Moldova.

Precizăm că anterior liderul PD, Marian Lupu, l-a acuzat pe Mihai Ghimpu, liderul PL, că doreşte să pună capăt statalităţii Republicii Moldova, cerând lichidarea raioanelor şi formarea judeţelor, sau altfel spus, punând accent pe reforma administrativ-teritorială. Lupu a interpretat această cerinţa ca făcând parte din dorinţa PL de a se uni cu România.

Referitor la acest subiect, Ghimpu a precizat că: „Este adevărat că vrem reforme dure şi am vrut să revenim la judeţe, dar asta nu înseamnă unirea cu România. Unirea e în capul lor. Sunt unionist, cu adevărat, dar distruge ţara nu acela care promovează o idee sau adevărul, dar cel care o fură. Dl Lupu vede ochiul românului, dar nu vede tancul rusului, că stă la noi aici şi ne-a ocupat o treime din teritoriu.”

Fiind întrebat de ce PL nu face nimic pentru a îndrepta lucrurile, Ghimpu a spus că nu este în competenţa partidului său să facă ceva, deoarece totul decide PD-ul în ţara noastră şi „nu se întâmplă nimic pentru că organele de drept sunt în mâinile lor”.