Fostul director al Mossadului recomandă israelienilor să nu mai impună limite

Efraim Halevy a funcţionat în Mossad aproape  40 de ani. El a fost directorul Mossad-ului în timpul lui Benjamin Netanyahu, Itzhak Shamir şi Itzhak Rabin (Gary Feuerberg / The Epoch Times)
Gary Feuerberg
30.10.2012

WASHINGTON - Ameninţarea din partea Iranului nuclear se năpusteşte asupra Israelului. Tensiunea privind întrebarea dacă să atace sau nu Iranul pentru a elimina această ameninţare este în creştere. O strategie pentru a face faţă acestei situaţii se dovedeşte necesară.

O componentă esenţială în orice negocieri israeliene este generarea unor beneficii cu vecinii săi arabi, inclusiv Iranul, susţine Efraim Halevy, fost director al Mossad şi fost şef al Consiliului Naţional israelian de Securitate.

"[Ei] simt profund că nu se bucură de demnitate", a spus el.

Halevy a vorbit pe 18 octombrie pe tema Iran, Palestina şi primăvara arabă: perspectiva Israelului, la invitaţia Centrului Woodrow Wilson.

Făcând parte din Mossad – versiunea israeliană a CIA – aproape 40 de ani, Halevy a îndeplinit funcţia de director sub prim-miniştrii Benjamin Netanyahu, Yitzhak Shamir (care l-a numit în 1998) şi Yitzhak Rabin. Mossad-ul colectează informaţii secrete, efectuează operaţiuni sub acoperire şi conduce acţiuni de contraterorism.

Halevy a fost, de asemenea, un negociator secret în tratatul de pace pe care Israelul l-a semnat cu Iordania în 1994.

El a subliniat cât de important este să se ia în considerare demnitatea celuilalt. "Trebuie să dai importanţă acestor aspecte", a spus el dând drept exemplu o personalitate iraniană care a numit discuţiile ţărilor 5 1 (cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU şi Germania) drept "minunate" deoarece au fost efectuate la o masă rotundă. Nimeni nu stătea în capul mesei şi toţi erau egali.

Halevy a fost întrebat dacă un Iran înarmat nuclear constituite "o ameninţare existenţială pentru statul Israel." Răspunsul lui a fost "Nu".

Iranul nu va putea spune Israelului că are bomba şi că are capacitatea de a distruge Israelul; Halevy a susţinut că nu aşa izbucnesc războaiele. Ca fost şef al Mossad, el nu a putut intra în detalii, dar a spus că Israelul are numeroase capabilităţi pentru a face faţă situaţiei. "Iranul nu va putea face ceea ce vrea să facă", a afirmat el.

El s-a grăbit să adauge că ar prefera ca Israel să nu ajungă în această situaţie.

Halevy a fost întrebat despre dorinţa prim-ministrului Netanyahu de a impune limite cu privire la Iran - o întrebare despre care a spus că spera să nu fie întrebat. El a răspuns că înţelege de ce premierul vrea să traseze anumite limite, dar a adăugat că ele vor îngreuna o posibilă reconciliere. "Utilizarea unor limite nu este propice pentru scopul final", a spus el.

"Nu cred că trasarea unei limite va convinge în cele din urmă iranienii" şi nu va avea efectul de a "îngenunchea Iranul în mod public." El a invocat din nou necesitatea de a "lua în considerare demnitatea."

"Nu va fi uşor, dar cred că este ceva ce trebuie să facem", a spus el.

La masa negocierilor, Iranul va trebui să devină mai realist. Ambele părţi vor trebui să facă compromisuri, a afirmat el.

"În ciuda retoricii, mulţi lideri iranieni îs dau seama că Israelul este aici pentru a rămâne. Ei vor trebui să se împace cu această realitate", a spus Halevy. Anterior, el a spus că atunci când este în interesul naţional al Iranului, în pofida abordării lor provocatoare, Iranul "găseşte căi şi mijloace pentru a se retrage."

Lovitură preventivă

Halevy a declarat că un atac israelian în scopul eliminării capacităţii nucleare a Iranului ar trebui să fie folosit doar ca o ultimă soluţie. Ei ar trebui să se gândească cu atenţie la "dimineaţa de după", a declarat el, adăugând că nu crede că totul va fi bine şi liniştit după un asemenea atac.

Halevy a afirmat că este mult mai bine să se urmeze sfaturile teoreticianul chinez în materie de război, Sun Tzu: câştigaţi războiul fără a trage un foc. Deşi este adevărat că sancţiunile nu au încheiat programul Iranului, acestea îl afectează foarte tare. Sancţiunile sunt eficiente, dar pur si simplu nu suficient de eficace.

El a pledat pentru mai multe sancţiuni şi consideră că ar trebui întreprinse mai multe eforturi pentru a vorbi cu Iranul. În lunile care vin, Israelul trebuie să facă o "investiţie imensă în bunăvoinţă", prin intermediul unor oameni care sunt "orientaţi spre soluţii, nu spre război", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor