Fostul consilier prezidenţial George Scutaru, urmărit penal şi pus sub control judiciar

George Scutaru, deputat PNL
George Scutaru, deputat PNL (Epoch Times România)

UPDATE: George Scutaru este urmărit penal şi a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 3 aprilie. Fostul consilier prezidenţial este acuzat de complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

În ordonanţa procurorilor anticorupţie se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea că "în cursul anului 2008, o persoană cu funcţie de conducere în administraţia locală – denunţător în prezenta cauză - a pretins şi primit de la o altă persoană suma de aproximativ 1 milion euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie cu suprafeţe de teren aflate pe raza municipiului Buzău.

Din banii primiţi, conform unei înţelegeri anterioare, persoana denunţătoare i-a dat lui Scutaru George-Adrian suma de 170.000 euro, provenienţa şi modul în care s-au obţinut banii fiind cunoscute exact de Scutaru George-Adrian. Suma de 170.000 euro, primită în numerar de Scutaru George-Adrian de la denunţător, a fost disimulată prin încheierea de contracte de publicitate, fiind folosită în campania electorală din anul 2008."

***

Fostul consilier prezidenţial, George Scutaru, a ajuns vineri, în jurul orei 10:00, la sediul DNA, pentru a fi audiat într-un dosar care vizează fapte de corupţie, informează agenţia Mediafax.

Întâmpinat de jurnalişti, George Scutaru nu a vrut să spună nici în ce dosar a fost citat şi nici în ce calitate va da declaraţii în faţa procurorilor DNA.

Potrivit unor surse judiciare citate de agenţia de presă, George Scutaru ar fi fost citat să dea declaraţii în dosarul în care este vizat preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, care a denunţat mita de 500.000 de euro dată fostului ministru de Interne, Cristian David. O parte din banii lui Bîgiu ar fi ajuns şi la PNL Buzău, unde preşedinte era George Scutaru.

La începutul lunii martie Administraţia Prezidenţială a anunţat, în cadrul unui comunicat sec, eliberarea din funcţie a consilierului prezidenţial pentru securitate naţională şi şefului Departamentului de Securitate Naţională de la Cotroceni, George Scutaru.

Potrivit presei, în momentul în care George Scutaru urma să fie numit şef al Serviciului de Informaţii Externe, preşedintele Klaus Iohannis a fost atenţionat că acesta are probleme juridice.

Vom reveni cu mai multe amănunte