Fost vicepreşedinte al CJ Iaşi, reţinut de procurorii DNA. Prejudiciul din dosar se ridică la 400.000 de lei

Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Victor Chirilă, consilier judeţean în cadrul CJ la data faptelor, a fost pus sub urmărire penală şi reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA.
(photos.com)

Victor Chirilă, care este acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la fals intelectual, urmează să fie prezentat în cursul zilei de luni Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, reiese dintr-un comunicat al agenţiei anticorupţie.

Alături de fostul vicepreşedinte al CJ a fost plasată sub urmărire penală şi Mihaela Irina Hăpăleţ-Raţă, consilieră în cadrul Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, la data faptelor, pe care procurorii o acuză de abuz în serviciu şi fals intelectual.

Procurorii îşi prezintă cazul

"În luna august 2013, la nivelul Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, a fost redactat caietul de sarcini în scopul achiziţiei, prin procedura "cerere de ofertă", de servicii de tipărire materiale de promovare a judeţului Iaşi, contractul fiind adjudecat de S.C. Laser Co S.R.L. şi semnat la 27 septembrie 2013.

Potrivit documentaţiei de atribuire, ofertei depuse de societate şi contractului încheiat ulterior, serviciile de tipărire materiale de promovare a judeţului Iaşi ar fi trebuit să constea în:

- realizarea (concepţie şi design) a unui catalog de prezentare a judeţului Iaşi în limba română şi în limba engleză şi tipărirea acestuia în 1000 de exemplare, servicii în valoare de 169.000 lei,

- tipărirea unei broşuri, bilingve, cu proiectele Consiliului Judeţean Iaşi, în 1000 de exemplare, servicii în valoare de 16.700 lei,

- tipărirea unui calendar de evenimente al Judeţului laşi, corespondent anului 2014, în 1000 de exemplare, servicii în valoare de 8400 lei,

- tipărirea unor mape de prezentare a judeţului laşi, în 1000 de exemplare, servicii având o valoare de 8.400 lei,

- tipărirea unor hărţi turistice ale judeţului laşi, în 5000 de exemplare, servicii având o valoare de 42.000 lei,

- realizarea unor magneţi, 300 de bucăţi, având o valoare de 3300 lei,

- realizarea (concepţie şi execuţie) unui film de prezentare a judeţului laşi şi imprimarea acestuia în 1000 de exemplare DVD, însoţite de carcasă, servicii având o valoare de 27.000 lei,

- furnizarea a 2 bucăţi suport broşuri, cu o valoare de aproximativ 1.700 lei,

- furnizarea a 200 stick-uri USB, tip business - card, personalizate, cu o valoare de 5.960 lei,

- furnizarea unui număr de 2.000 de pixuri metalice şi de plastic, personalizate, cu valoare de 18.000 lei,

- realizarea unui număr de 6.000 de sacoşe de carton şi de plastic, personalizate, cu o valoare de 29.000 lei,

- o prezentare în format powerpoint a proiectelor judeţului Iaşi, în limba română şi în limba engleză, cu o valoare de 5.622 lei.

În data de 19 decembrie 2013, între Consiliul Judeţean laşi şi SC Laser Co SRL, a fost încheiat un proces verbal de predare-primire, în cuprinsul căruia s-a consemnat predarea, către autoritatea contractantă, a unui număr inferior de repere, faţă de cel prevăzut în contract (respectiv 11 din cele 16 repere), nefiind predate şi primite: albumele de prezentare; broşurile; DVD-urile cu filmul de prezentare a judeţului Iaşi; machetele cu proiectul conceperii şi design-ului acestora.

Reperele nepredate au valoare totală, conform contractului, de 213.005,71 lei.

În luna decembrie 2014, inculpatul Chirilă Victor, având funcţia de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, deşi nu mai avea calitatea de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, a ajutat persoanele care făceau parte din Comisia de recepţie să ateste, în mod nereal, că toate bunurile au fost primite, semnând în locul preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi şi aprobând procesul verbal de recepţie cantitativă şi calitativă. Procesul verbal de recepţie a fost semnat şi de inculpata Raţă – Hăpăleţ Irina Mihaela, în calitate de consilier în cadrul Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi.

În aceeaşi perioadă, inculpata Raţă – Hăpăleţ Irina Mihaela, în calitate de consilier în cadrul Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi:

- a semnat, în calitate de membru al comisiei de recepţie, procesul verbal de recepţie cantitativă şi calitativă nr. 30/07.01.2014 (data falsă), în cuprinsul căruia s-a menţionat, în mod nereal, faptul că fuseseră livrate, la data de 19 decembrie 2013, 1000 albume de prezentare a judeţului Iaşi, 1000 broşuri, 1000 DVD-uri, filmul de prezentare a judeţului Iaşi (o bucată), machetele cu proiectul conceperii şi design-ului albumelor de prezentare a judeţului Iaşi, repere cu o valoare totală de 213.005,71 lei şi

- a semnat adresa prin care Direcţia Proiecte şi Dezvoltare Durabilă – Serviciul Proiecte şi Parteneriate a înaintat Direcţiei Economice a Consiliului Judeţean Iaşi documentele privind plata facturii sumei de 334.800 lei, emisă de S.C. Laser Co S.R.L.

Astfel, cei doi inculpaţi, cunoscând faptul că o parte din bunurile respective nu fuseseră livrate, au urmărit ca S.C. Laser Co S.R.L. să poată încasa, în mod nelegal, plata acestor bunuri şi, totodată, să nu poată fi obligată la plata penalităţilor în cuantum de 0,1 % din contravaloarea serviciilor rămase de executat, pentru fiecare zi de întârziere, de la data scadenţei obligaţiilor asumate prin contract şi până la îndeplinirea efectivă a obligaţiilor, penalităţi care curgeau de drept.

Aceste activităţi infracţionale au avut ca urmare producerea unui prejudiciu în cuantum de 213.005,71 lei judeţului Iaşi, la care se adaugă contravaloarea penalităţilor, rezultând un prejudiciu total în cuantum de 391.955,20 lei, prin plata nelegală a sumei respective din bugetul unităţii administrativ teritoriale şi prin împiedicarea perceperii penalităţilor, precum şi obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru firma respectivă."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne