Fost lider al khmerilor roşii, eliberat

Un fost lider al regimului ucigaş al Cambodgiei, khmerii roşii, a fost eliberat după ce un tribunal pentru crime de război a constatat că este inapt pentru a fi judecat, a declarat instanţa duminică.
Fost ministru în regimul khmerilor roşii, Ieng Thirith, judecată de Tribunalul Extraordinar pentru Cambogia, aprilie 2010 (Tang Chhin Sothy / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
17.09.2012

Un fost lider al regimului ucigaş al Cambodgiei, khmerii roşii, a fost eliberat după ce un tribunal pentru crime de război a constatat că este inapt pentru a fi judecat, a declarat instanţa duminică.

Se crede că Ieng Thirith, fost ministru al afacerilor sociale, în vârstă de 80 de ani, suferă de boala Alzheimer.

Ea este acuzată că ar fi fost o figură cheie în regimul comunist al khmerilor roşii, care a condus Cambodgia între anii 1975 şi 1979 şi care ar fi ucis, potrivit estimărilor, circa două milioane din cele opt milioane de locuitori ai ţării, prin intermediul planificării sociale extreme ce a dus la genocid şi la foamete în masă.

Instanţa a pronunţat decizia privind-o pe Ieng vineri, după ce s-a stabilit că este bolnavă, fiind "în prezent inaptă mental pentru a fi judecată pentru crimele împotriva umanităţii ce se presupune că le-ar fi comis".

Ieng a fost eliberată necondiţionat; în aceeaşi zi, procurorii au atacat decizia instanţei, solicitând eliberarea ei condiţionată, în speranţa că va exista vreo oportunitate de a o judeca în viitor.

Sub khmerii roşii, liderul Pol Pot a încercat să creeze un fel de utopie maoistă, care în cele din urmă s-a transformat într-un genocid ce viza pe oricine era considerat subversiv.

Regimul a rupt legăturile cu toate celelalte ţări şi a închis spitalele, şcolile şi fabricile. Acesta a eliminat sectorul bancar şi utilizarea monedei, a scos în afara legii toate religiile şi a mutat cetăţenii din zonele urbane la fermele colective, unde au fost forţaţi să lucreze multe ore şi unde mulţi au murit de foame sau din cauza epuizării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor