Fost director din Primăria Capitalei trimis după gratii de patima pentru lux
alte articole
Trimis în judecată pentru luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals sau spălare de bani, Mădălin Dumitru, fostul şef al Direcţiei Infrastructură din Primăria Capitalei, a intrat în vizorul DNA prin luxul ostentativ pe care îl afişa.
Directorul care supraveghea toate marile proiecte de infrastructură ale Capitalei a strâns în doar câţiva ani, o avere impresionantă, relatează digi 24. Lipsit de modestie, Dumitru nu a făcut nici măcar minimum efort de a-şi camufla averea şi s-a afişat pretutindeni cu maşini de lux, ceasuri de firmă şi alte scumpeturi despre care doar naivii îşi poţi imagina că pot fi cumpărate dintr-un salariu de bugetar.
Ajuns în arest unde ceasurile scumpe şi costumele de lux nu îi mai folosesc la nimic, Dumitru a fost trimis în judecată după şase luni de arest preventiv. Dosarul său cuprinde sute de pagini cu stenograme din care rezultă că o serie de firme i-ar fi făcut cadouri substanţiale: maşini de lux, ceasuri scumpe, dar şi sume importante de bani pentru a primi contracte pe bani publici.
Printre piesele de rezistenţă la dosar sunt stenograme ale convorbirilor purtate de Dumitru cu soţia lui din care reiese că luxul şi satisfacerea capriciilor erau mai importante pentru fostul director decât teama de puşcărie.
Redăm stenogramele publicate de digi24:
"Cristina Dumitru: Dacă ai sărit ca ... din Louis Vouiton. Primele discuţii pe care le-ai avut tu la Primărie şi pe care le-ai uitat în ultima vreme, la ce se refereau? Să nu veniţi cu mărci. Da? Să nu vă afişaţi, da? Ce ţi-am zis eu?
Mădălin Dumitru: Şi la cât de deşteaptă erai, puteai să-mi spui: "Bine mă, bine că ţi-ai făcut fetişul ăsta. Dar părerea mea e să nu te duci cu ea la muncă".
Mădălin Dumitru: Ce-ai făcut tu cu toate casele pe care le-am luat? Nimic. De ce?
Cristina Dumitru: Ce să fac cu ele, Mădă? Sunt închiriate. Ce să fac în plus faţă de închiriere?
Mădălin Dumitru: Care închiriere! Eu le-am luat, eu le-am făcut, eu le-am închiriat.
Mădălin Dumitru: M-am gândit la alţii şi alţii, la enigmele tale de care mi se rupe-n paişpe şi care la un moment dat m-au înrăit şi-am zis: Ce o să fac? Trei ani de puşcărie, cinci, opt, nouă, cincişpe şi tot scap. Şi?
Cristina Dumitru: Tu ai înnebunit de tot, mă!"
Mădălin Dumitru câştiga un salariul anual de 29.000 de lei, însa trăia în lux, avea cinci case, deţinea terenuri, şi conducea maşini sclipitoare, de showroom. Potrivit DNA, Dumitru şi-a permis toate aceste fiţe din mitele primite şi din firmele pe care le controla (activitate incompatibilă cu funcţia sa în primărie).
Printre lucrările încredinţate de Dumitru contra mită s-ar număra, potrivit sursei citate, reabilitarea Centrului istoric al Capitalei, construirea pasajului subteran Casa Presei sau realizarea reţelei metropolitane de fibră optică a Capitalei.
În referatul anchetatorilor se arată că "este cert că inculpatul Dumitru Mădălin Ionică pretindea comisioane pe contractele derulate de Primăria municipiului Bucureşti, fapt ce explică sursa de finanţare a achiziţiilor de bunuri mobile şi imobile pe numele său şi al altor persoane, în condiţiile în care venitul declarat de inculpat nu acoperă cheltuielile cu autoturismele utilizate, excursiile în străinătate, concediile de lux".
În declaraţia de avere din 4 noiembrie 2008, Mădălin Dumitru a declarat că are un teren în localitatea Moroeni, judeţul Dâmboviţa; un teren intravilan, o casă şi trei apartamente în Bucureşti; un spaţiu comercial în localitatea Niculeşti, judeţul Dâmboviţa; o casă în Voluntari, judeţul Ilfov.
Anchetatorii au arătat că Mădălin Dumitru s-a folosit de atribuţiile pe care le avea ca şef al Direcţiei Infrastructură din Primăria Capitalei în emiterea autorizaţiilor, avizelor, realizarea procedurilor de achiziţie, derularea contractelor pentru a-i convinge pe antreprenori să-i dea foloase necuvenite.
Mădălin Voicu a primit de la reprezentanţii a două societăţi comerciale două autoturisme, unul marca Mercedes, celălalt marca BMV X6, şi alte foloase necuvenite în cuantum de circa 50.000 de euro şi 9.000 lei, în schimbul obţinerii de lucrări în subcontractare, avize/aprobări, a efectuării plăţilor la timp şi a recepţionat lucrări neefectuate la Pasajul Băneasa, fiind decontaţi în plus 701 metri de parapet.
Conform procurorilor, Mădălin Dumitru în calitate de director al Direcţiei de Infrastructură, deşi avea obligaţia de a-şi declara averea, nu ar fi completat toate veniturile realizate în perioada 2008 – 2013. Astfel acesta, în declaraţia de avere din 4 noiembrie 2008, nu ar fi menţionat venituri în sumă de 150.000 de euro obţinute ca urmare a încheierii antecontractului de vânzare – cumpărare pentru un teren de 217 metri pătraţi din Bucureşti. De asemenea, în declaraţia de avere din data de 4 noiembrie 2010, Dumitru nu ar fi trecut venituri în valoare de 90.200 de lei obţinute din cesionarea părţilor sociale la SC Magistral SRL, al cărei reprezentant era.
Conform procurorilor, în declaraţia de avere din 10 iunie 2013, Mădălin Dumitru nu a declarat veniturile obţinute din închirierea unui imobil din oraşul Voluntari, judeţul Ilfov, respectiv 1.850 de euro pe lună, pentru anul 2012 fiind vorba de 5.500 de euro, iar pentru perioada ianuarie - iulie 2013, de alţi 11.100 de euro.
Referitor la acuzaţia de efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia, procurorii arată că, după numirea în funcţia de director al Direcţiei Infrastructură, Mădălin Dumitru a continuat să administreze societăţile Precon SRL şi Magistral SRL, atât în mod direct, cât şi prin intermediul altor persoane, fiind în continuare factorul de decizie în cadrul acestora.