Fost contractor al CIA: Experimentele umane sunt o trăsătură cheie a programului de tortură


Închisoarea Abu Ghraib din Bagdad.
Închisoarea Abu Ghraib din Bagdad. (Captură Foto)

Fostul şef de la CIA Steven D. Kelley a declarat că ceea ce este ascuns de mass media în legătură cu torturile comise de CIA nu reprezintă decât vârful icebergului.

O nouă analiză a dezvăluit că experimentele umane sunt o trăsătură cheie a programului de tortură al agenţiei americane de spionaj.

Conform publicaţiei The Nation Magazine, natura experimentală a programului de tortură al CIA este evidentă în raportul Comitetului pentru Informaţii din cadrul Senatului.

CIA a angajat doi psihologi, James Mitchell şi Bruce Jessen, care au proiectat protocoalele de interogare şi detenţie pe care le-au aplicat suspecţilor întemniţaţi în “închisorile negre” secrete ale CIA.

Kelley a susţinut că aceste închisori folosite de CIA sunt atât la suprafaţă cât şi sub pământ, unele dintre ele fiind ultra secrete.

Acesta a mai afirmat că “un număr atât de mare de oameni au fost supuşi torturii ... [încât] ceea ce auzim acum nu reprezintă decât vârful icebergului.”

“Din nou, trebuie să ne aducem aminte că ceea ce este ascuns în legătură cu programul pentru tortură, în special ceea ce s-a întâmplat în Abu Ghraib şi în special ceea ce s-a întâmplat cu femeile deţinute, este probabil mult mai exploziv”, a adăugat el.

De asemenea, două grupuri americane pentru drepturile omului Human Rights Watch şi American Civil Liberties Union – i-au cerut Procurorului General Eric Holder să numească un procuror special pentru a investiga tacticile extreme de interogare folosite de CIA şi alte abuzuri serioase comise de agenţia americană.

Cele două organizaţii au declarat că raportul Comitetului pentru Informaţii din cadrul Senatului au dezvăluit informaţii semnificative legate de gravele crime federale.

“Raportul Senatului arată că oficialii CIA ştiau că metodele lor erau ilegale şi au încercat din greu să le ascundă”, a declarat Kenneth Roth, director executiv al Human Rights Watch. “Este necesară o investigaţie deplină pentru a arăta că tortura în numele securităţii naţionale încă este o faptă criminală.”

Eşecul Statelor Unite de a investiga cuprinzător acest caz va contribui la noţiunea că tortura va fi o opţiune politică permisibilă pentru administraţiile viitoare, au mai susţinut cele două grupuri.

Raportul Senatului arată cum CIA a folosit tehnici brutale – precum simularea înecului, abuzuri fizice, privare de somn, execuţii simulate sau ameninţări cu abuzuri sexuale – pentru a interoga suspecţii terorişti închişi după atacurile din 11 septembrie 2001.

Administraţia Obama a refuzat până acum să ordone o anchetă federală asupra acestei chestiuni.