SUA şi Polonia speră că raportul privind închisorile secrete ale CIA nu le va deteriora relaţiile bilaterale

Premierul polonez Ewa Kopacz.
Premierul polonez Ewa Kopacz. (youtube.com)

Preşedintele american Barack Obama şi premierul polonez Ewa Kopacz îşi doresc ca publicarea iminentă a unui raport asupra închisorilor CIA 'să nu aibă un impact negativ asupra relaţiilor dintre Polonia şi SUA', a anunţat marţi guvernul de la Varşovia, într-un comunicat citat de AFP.

Barack Obama şi Ewa Kopacz au discutat telefonic despre publicarea acestui document anunţată pentru marţi.

Polonia, care nu a recunoscut niciodată în mod oficial că ar fi găzduit închisori secrete ale CIA în care s-ar fi aflat deţinuţi suspecţi de terorism, a fost condamnată în iulie de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru 'complicitate' la acte de tortură la care ar fi fost supuşi pe teritoriul său un palestinian şi un saudit.

Raportul Senatului american privind actele de tortură ale CIA ar putea conţine referiri la centrele de detenţie secrete din Polonia, unde mai mulţi membri ai Al-Qaeda ar fi fost închişi după atentatele de la 11 septembrie 2001, a relatat marţi site-ul thenews.pl.

În acelaşi timp, cu ocazia conversaţiei telefonice, liderul de la Casa Albă a 'confirmat angajamentele summitului (NATO) de la Newport şi a dat asigurări că SUA vor garanta o prezenţă continuă a forţelor americane pe teritoriul polonez atât timp cât va fi necesar', se precizează în comunicatul polonez, citat de AFP.

Printre altele, cei doi interlocutori au abordat situaţia din Ucraina, 'una dintre cele mai importante provocări geopolitice actuale', iar Obama a recunoscut 'necesitatea de consultări susţinute cu Polonia, care joacă în această privinţă un rol de lider în cadrul Uniunii Europene'. Pe de altă parte, Ewa Kopacz şi-a reiterat sprijinul faţă de coaliţia formată în vederea combaterii grupării Statul Islamic şi a dat asigurări că Polonia 'este pregătită să îşi continue ajutorul umanitar şi recunoaşte posibilitatea şi a altor forme de susţinere a autorităţilor irakiene'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe