Raportul CIA asupra torturii ar putea genera un altfel de taifun în SUA


CIA a folosit tehnici de interogare controversate asupra membrilor Al-Qaeda.
CIA a folosit tehnici de interogare controversate asupra membrilor Al-Qaeda. (Captură Foto)

Un raport al Senatului american care detaliază torturarea suspecţilor terorişti de către CIA după atacurile din 11 septembrie 2001 a declanşat o dezbatere aprinsă printre congressman-ii americani care se întreabă dacă acest raport ar trebui sau nu făcut public.

Unii legiuitori susţin că este important ca raportul să fie publicat astfel încât guvernul american să nu mai folosească niciodată tortura (waterboarding, printre altele) ca metodă de interogare. Alţii spun că raportul va incita grupurile extremiste din Orientul Mijlociu şi din alte zone ale lumii şi va prezenta o ameninţare pentru vieţile cetăţenilor americani care activează sau locuiesc în diverse locuri ale lumii.

Comitetul Informaţional al Senatului este aşteptat să publice marţi un sumar de 500 de pagini al unui raport de 6.200 de pagini asupra utilizării de către CIA a privării de somn, a simulării înecului, a umilirii şi a altor tehnici de interogare asupra unor deţinuţi Al-Qaeda în timpul administraţiei lui George W. Bush.

Deşi dezvăluirile despre torturi nu sunt noi, raportul va detalia utilizarea acestor practici controversate în centrele de detenţie secrete din Orientul Mijlociu şi Asia.

De asemenea, sumarul va susţine că CIA a încercat să ascundă activităţile sale de Congres şi Casa Albă. Poate cel mai controversat punct dintre toate, sumarul va concluziona că tacticile CIA au eşuat să ducă la obţinerea unor informaţii utile pentru salvarea vieţilor americanilor.

Dar, José Rodriguez Jr., fostul şef al Serviciilor Naţionale Clandestine din cadrul CIA, a declarat că agenţia a făcut ceea ce i s-a cerut după atacurile din 11 septembrie 2001.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe