Fostul vicepreşedinte american Dick Cheney: Raportul privind tortura practicată de CIA este 'plin de prostii'

Fostul vicepreşedinte american Dick Cheney.
Fostul vicepreşedinte american Dick Cheney. (Mark Wilson / AFP / Getty Images)

Fostul vicepreşedinte american Dick Cheney a declarat miercuri că raportul prezentat de Senat privind folosirea torturii de către CIA în interogatoriile asupra presupuşilor terorişti este 'plin de prostii', relatează AFP.

'Cred că acest raport este deplorabil. Mi se pare imperfect', a declarat pentru Fox News Dick Cheney, în funcţie în timpul lui George W. Bush, între 2001 şi 2009, perioada în care s-au desfăşurat interogatoriile violente ale CIA asupra presupuşilor terorişti.

Raportul, făcut public marţi de Senat, susţine că tortura folosită de CIA împotriva presupuşilor terorişti nu a permis obţinerea nici unor informaţii valabile. Comisia pentru Informaţii a Senatului a scos astfel la lumină lucrurile ascunse de agenţia de informaţii faţă de Congres şi Casa Albă.

'Scuzaţi-mă, dar acest raport este plin de prostii', a afirmat Dick Cheney, foarte sigur pe el, potrivit AFP.

'Nici măcar nu au interogat persoanele cheie implicate în acest program', a adăugat el, afirmând că preşedintele George W. Bush era parte integrantă a programului şi cunoştea majoritatea detaliilor.

'Ce ar fi trebuit să facem (cu Khaled Cheikh Mohammed, presupusul 'creier' al atentatelor de la 11 septembrie 2001)? Să-l sărutăm pe obraji şi să-i cerem: 'Vă rugăm, spuneţi-ne ce ştiţi'? Bineînţeles că nu', a declarat Cheney.

'Am făcut exact ceea ce trebuia să facem pentru a pune mâna pe cei care au pregătit atacurile de la 11 septembrie 2001 şi pentru a preveni alte atentate. Am îndeplinit cele două misiuni', a mai spus fostul vicepreşedinte american din timpul administraţiei Bush.

Tot mai multe apeluri au fost lansate miercuri în SUA şi în întreaga lume pentru a fi deschise urmăriri penale în legătură cu utilizarea torturii de către CIA, un dosar pe care administraţia Obama pare totuşi a-l considera închis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe