Senatul american condamnă brutalitatea CIA

(SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

Un raport al Senatului american publicat marţi a atras atenţia asupra tehnicilor dure folosite pentru interogarea suspecţilor de terorism după atacurile din 11 septembrie 2001, condamnând Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) pentru brutalitate şi înşelăciune.

Raportul privind centrele secrete CIA folosite în lupta cu terorismul cuprinde 480 de pagini şi analizează tratamentul aplicat unui număr de 119 de suspecţi reţinuţi de soldaţii şi agenţii americani în perioada 2001-2009 pentru acuzaţii legate de terorism.

Acest raport este de fapt un sumar al unui raport mai complex de 6.200 de pagini care va rămâne secret pentru o perioadă nedeterminată de timp.

Luni, în aşteptarea raportului Senatului american despre centrele secrete de interogare folosite de CIA în Europa şi Asia, în lupta împotriva reţelei teroriste Al-Qaeda, SUA a mărit gradul de securitate la toate reprezentanţele americane din lume, începând cu cele diplomatice.

Preşedinta Comisiei pentru Servicii Secrete din cadrul Senatului, Diane Feinstein, a declarat că tehnicile folosite de CIA au fost cu mult mai brutale decât a lăsat Agenţia să se creadă şi că metodele de constrângere au rezultat în mod regulat în informaţii inventate de deţinuţi.

“Există aceia care vor folosi raportul pentru a arăta ceea ce au făcut americanii şi vor încerca sa îl folosească drept un pretext pentru a-şi justifica acţiunile criminale sau pentru a incita la mai multă violenţă. Nu putem preveni acest lucru dar istoria ne va judeca după angajamentul nostru pentru o societate guvernată de lege şi după dorinţa de a înfrunta un adevăr urât şi de a nu lăsa să se mai repete astfel de lucruri”, a declarat Feinstein.

Raportul a susţinut că interogatoriile dure ale CIA au produs multe informaţii eronate, incluzând o poveste despre Al-Qaeda şi recrutarea afro-americanilor. Raportul mai susţine că interogatoriile au fost ineficiente şi nu au produs informaţii care să ajute la înlăturarea unor ameninţări teroriste iminente.

Raportul este publicat după o investigaţie de 5 ani condusă de Comisia pentru Servicii Secrete a programului derulat de CIA. Agenţia a susţinut că tehnicile agresive au fost eficiente şi au ajutat la dejucarea unor comploturi teroriste, însă, directorul CIA, John Brennan, a recunoscut că programul CIA pentru detenţie şi interogare a avut lipsurile sale şi că s-au comis greşeli, dar a respins criticile aduse de Senatul american.

De asemenea, raportul susţine că CIA a înşelat publicul şi legiuitorii în legătură cu programul său, adăugând că o mare parte a acestuia a fost dezvoltată, operată şi evaluată de doi contractori externi.

Preşedintele Barack Obama a calificat concluziile raportului drept „îngrijorătoare” şi a reamintit că după ce a venit la Casa Albă a interzis utilizarea torturii în cursul interogatoriilor pentru că „astfel de metode sunt în contradicţie cu valorile” americane. "Sper că raportul de astăzi ne va ajuta să renunţăm la aceste tehnici. Raportul de astăzi ne aduce aminte că, prin susţinerea valorilor pe care le practicăm, nu înseamnă că devenim mai slabi. Înseamnă că devenim mai puternici.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe