Fost consilier prezidenţial, paralelă între Ciolacu şi Ceauşescu: Atenţie, oamenii descurcăreţi, cu şcoală puţină şi viclenie, ne pot lua libertatea

Sebastian Laurenţiu Lăzăroiu (Mihut Savu / Epoch Times România)
Loredana Diacu
07.10.2024

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu atenţionează că Marcel Ciolacu are potenţial de a deveni un mic Ceauşescu. Potrivit lui Lăzăroiu, la fel ca Ceauşescu, Ciolacu are şcolă puţină, viclenie specifică oamenilor mici care-l ajută să parvină.

"Dacă neam de neamul tău nu s-a visat rege şi, printr-un concurs de împrejurări, te trezeşti pe tron, atunci visul tău împlinit poate ajunge să fie coşmarul celor mulţi. Odată ajuns acolo, nu mai vrei să fii altundeva", avertizează Lăzăroiu.

Analistul politic mai susţine că Ciolacu a arătat că şi-a subordonat instituţiile statului şi face trimitere la episodul "ciclonul Ashley" care n-a fost deloc ciclon şi la recenta decizia a CCR de a invalida candidatura Dianei Şoşoacă la Cotroceni.

Lăzăroiu mai punctează că imaginea de băiat bun pe care o proiectează Ciolacu e contrazisă de acţiunile lui:

"Pentru că distribuţia voturilor şi complicatul tablou al candidaturilor continuă să-l dezavantajeze, candidatul PSD se vede nevoit să iasă brutal din rol şi-ncepe să acţioneze ca un Lukaşenko de Buzău, aranjând cu mânuţele care altădată împleteau covrigi şansele de la casele de la pariuri", opinează el.

Redăm integral postarea lui Sebastian Lăzăroiu:

"Cu câteva zile în urmă, dezbăteam aprins cu un prieten despre finala Ciolacu - Geoană (cea mai probabilă la acel moment). I-am zis că-l ştiu bine pe Geoană, ştiu şi câte parale face, însă am o temere cu Ciolacu. I-am zis că văd în Ciolacu un mic Ceauşescu în devenire şi el mi-a răspuns că exagerez.

De unde vine acest presentiment sumbru că şeful PSD ar putea să nu mai lase puterea odată ce o înhaţă şi de ce mi-a venit să-l compar cu Ceauşescu?

Ciolacu are cam tot atâta şcoală cât avea fostul secretar general al PCR. În sine, asta n-ar trebui să fie ceva catastrofal. Până la urmă, e un băiat isteţ, descurcăreţ, cu o viclenie specifică oamenilor mici, dornici să facă ceva în viaţă, cum altfel decât ocolind obstacolele puse de boieri, pupând dosuri, pândind ocazii, făcându-se folositor, trăgând cu urechea şi, în ultimul moment, trăgând preşul de sub picioarele celorlalţi. Dar cam aşa era şi Nicu de la Scorniceşti. Combinaţia asta între lipsa unei educaţii solide şi abilităţile native compensatorii poate naşte un dictator. Pentru că o şcoală făcută temeinic nu-ţi dă numai competenţe de citit şi socotit, ci cultivă şi anumite valori generale care temperează ambiţiile prădătorului. Zis mai pe şleau, dacă neam de neamul tău nu s-a visat rege şi, printr-un concurs de împrejurări, te trezeşti pe tron, atunci visul tău împlinit poate ajunge să fie coşmarul celor mulţi. Odată ajuns acolo, nu mai vrei să fii altundeva.

Sunt semne?

Nerăbdarea lui Marcel Ciolacu de a-şi atinge scopul începe să fie tot mai uşor de observat.

Întâi s-a văzut pe televiziuni, când era un spectator de vază al echipei naţionale la campionatul european şi-şi comandase campania 'al 12-lea jucător'. Sigur, campania a fost stinsă în pripă după parcursul modest al echipei, dar intenţia iniţială de a confisca în scopuri politice un posibil succes rămâne. La fel ca şi neruşinarea de a cocheta cu un vizibil cult al personalităţii.

Pe urma s-a văzut şi mai bine la ciclonul inventat, pe nume Ashley. Să-ţi subordonezi instituţii ale statului (Institutul Meteo, IGSU), într-o campanie naţională de răspândire a panicii, ştiind din capul locului că le decredibilizezi, dar cu scopul de a dovedi grija faţă de oameni, arată iar că, pentru tine, nu contează decât să ajungi şef peste târlă. Că târăşti în ridicol nişte experţi, că îi faci pe profesionişti să arate ca nişte caraghioşi, cu costuri pe termen lung, asta deja e secundar.

Dar episodul de ieri cu respingerea unei candidaturi care-i încurcă planurile de mărire, cu mâna judecătorilor numiţi de partidului lui (plus cel înşurubat la CCR de filiala maghiară a PSD), mi se pare că nu mai lasă loc de dubiu. Pentru Ciolacu, democraţia, chiar şi ca aparenţă, nu valorează nici cât o ceapă degerată.

Ciolacu şi-a propus în această campanie să nu repete greşelile predecesorilor. Mai puţină aroganţă, mai puţin triumfalism, mai multă dorinţă de a coopera şi de a împărţi puterea. Toate astea sunt însă jucate. Şi, pentru că distribuţia voturilor şi complicatul tablou al candidaturilor continuă să-l dezavantajeze, candidatul PSD se vede nevoit să iasă brutal din rol şi-ncepe să acţioneze ca un Lukaşenko de Buzău, aranjând cu mânuţele care altădată împleteau covrigi şansele de la casele de la pariuri.

N-am fost niciodată adeptul unui şef de ţară cu doctorat şi mari performanţe academice. Nu cred că asta îl face un conducător mai bun.

Atenţie, însă, la oamenii descurcăreţi, cu şcoală puţină şi viclenie nativă! Ei chiar ne pot lua libertatea."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor