Fost arhiepiscop australian scapă de închisoare după muşamalizarea abuzurilor comise împotriva copiilor

Fostul arhiepiscop australian Philip Wilson a fost întâmpinat de victimele indignate când a ieşit din sala de tribunal fără a fi trimis în spatele gratiilor. Condamnarea blândă pronunţată în cazul Wilson este o decizie importantă în Australia, care ar putea afecta modul de aplicare a legii în situaţii similare în lume.
Philip Wilson, arhiepiscop de Adelaide (Australia)
Philip Wilson, arhiepiscop de Adelaide (Australia) (Captură Imagine)

Un tribunal australian a decis marţi că arhiepiscopul australian Philip Wilson, oficialul catolic cu rangul cel mai înalt condamnat pentru muşamalizarea abuzurilor sexuale comise împotriva copiilor, a fost condamnat doar la un an de “închisoare” în forma arestului la domiciliu. În acest caz nu a fost aplicată o pedeapsă severă, ci pur şi simplu s-a trecut cu vederea "crima" de neiertat comisă împotriva copiilor, sub pretextul umanităţii, ceea ce duce la slăbirea standardelor morale.

Judecătorul Robert Stone din Newcastle a cerut ca Wilson să fie reţinut în locuinţa surorii sale şi timp de cel puţin şase luni să nu poată fi eliberat pe cauţiune, potrivit Deutsche Welle.

Wilson se va afla sub monitorizare strictă şi va trebui să poarte asupra sa un dispozitiv de monitorizare care va alerta autorităţile în cazul în care va ieşi din casă.

Decizia judecătorului a fost întâmpinată cu indignare de către victimele care aşteptau în faţa tribunalului.

În luna mai, tribunalul l-a găsit vinovat pe Wilson că a eşuat să alerteze poliţia pentru repetatele abuzuri comise de către preotul pedofil James Fletcher împotriva a doi băieţi de altar în statul New South Wales în anii 1970. La acea vreme, Wilson era preot asistent.

Stone a constatat că Wilson nu a manifestat nicio remuşcare pentru modul în care a procedat, principalul motiv fiind acela de a proteja Biserica Catolică.

Totodată, judecătorul a decis că este improbabil ca Wilson să mai comită aceste fapte, dar că este necesară o perioadă de detenţie pentru a descuraja alte persoane să procedeze în aceslaşi fel.

Stone a afirmat că detenţia este o sentinţă corespunzătoare ţinând cont de vârsta şi starea mintală şi fizică a lui Wilson.

Avocatul lui Wilson, Ian Temby, a precizat că clientul său intenţionează să facă recurs faţă de condamnarea sa, dar că nu va face apel pentru eliberarea pe cauţiune.

Wilson a demisionat din funcţia de arhiepiscop de Adelaide luna trecută, la scurt timp după ce premierul Malcolm Turnbull a cerut Vaticanului să îl concedieze. El rămâne episcop hirotonisit şi nu are niciun rol oficial.

Wilson a negat în repetate rânduri acuzaţiile şi, iniţial, a ignorat cererile de a demisiona pe durata finalizării apelului împotriva condamnării sale.

Australia a deschis în 2012 o comisie regală pe problema reacţiilor instituţionale la abuzurile sexuale comise împotriva copiilor, după ani de presiune de a investiga acuzaţiile răspândite de pedofilie instituţională.

Blânda condamnare a fostul arhiepiscop are loc pe fondul deteriorării puternice a imaginii Bisericii Catolice din cauza unui scandal legat de pedofilie în rândul preoţilor din Chile.

Scandalul, care a zguduit ţara sud-americană în ultimele luni, are în centru acuzaţii privind abuzuri sexuale comise împotriva minorilor de cel puţin 14 preoţi. Un raport media din Chile a dezvăluit că preoţii au format un grup, pe care l-au numit “Familia”, care a urmărit în mod activ relaţiile sexuale cu copii minori şi posibil cu prostituate.

Câţiva membri ai conducerii Bisericii din Chile, inclusiv fostul episcop Juan Barros, au fost acuzaţi de victime că au ignorat şi muşamalizat abuzurile comise ani de zile împotriva unor copii de către preotul pedofil Fernando Karadima în anii 1980 şi 1990.

Papa Francisc a fost implicat în scandal când l-a apărat pe Barros în timpul călătoriei pe care a efectuat-o în Chile în luna ianuarie. Papa l-a numit pe Barros în funcţia de episcop al oraşului Osorno în 2015, în ciuda faptului că acuzaţiile împotriva acestuia erau deja publice. În cele din urmă, Francisc şi-a rectificat poziţia şi Karadima a fost suspendat pe viaţă de către Vatican din cauza acuzaţiilor privind molestarea copiilor. Barros a fost unul dintre cei trei episcopi ale căror demisii au fost acceptate recent de Papa Francisc.

Începând cu anul 2000, aproximativ 80 de preoţi catolici au fost raportaţi autorităţilor din Chile pentru presupuse abuzuri sexuale.