Forumul moldo-român în domeniul justiţiei, în desfăşurare la Chişinău

Reprezentanţi ai principalelor instituţii din domeniul justiţiei din Moldova şi România (captură foto)
Maria Maevschi
10.11.2016

Forumul Republica Moldova-România în domeniul justiţiei, care are loc în perioada 10-11 noiembrie, a fost deschis de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care a menţionat că şi-ar dori ca această discuţie să capete o periodicitate şi să devină o tradiţie, un format în care să fie dezbătute idei şi propuneri care vor putea fi preluate de R. Moldova din experienţa României pentru a avea succes in procesul de reformă a justiţiei.

Candu a ţinut să precizeze că gradul de credibilitate al justiţiei moldoveneşti a avut totuşi de suferit de la 2009 încoace, iar acest lucru s-a întâmplat deoarece politicienii nu au reuşit să demonstreze suficientă voinţă politică pentru a se merge până la capăt la capitolul reformarea justiţiei.

„O reformă veritabilă a justiţiei costă scump, nu este simplu de realizat, iar exemplul României este foarte elocvent în acest sens, însă miza este foarte, foarte mare. În calitate de preşedinte al Parlamentului vă asigur că vom merge până la capăt cu schimbări pe toate segmentele de reformă, iar combaterea corupţiei va rămâne o prioritate absolută pentru mandatul actualului legislativ”, a declarat Candu în cadrul forumului, potrivit privesc.eu.

Ministrul Justiţiei din România, Raluca Prună, a specificat faptul că pentru România relaţia cu Republica Moldova este o temă durabilă pe agenda publică. În opinia acesteia, ar exista un consens la nivelul clasei politice şi al societăţii civile din România.

La rândul său, dl Ambasador al României la Chişinău, Daniel Ioniţă, deşi a menţionat că Republica Moldova reprezintă o prioritate strategică pentru România, acesta a ţinut să evidenţieze totuşi marile probleme de corupţie cu care s-a confruntat Moldova în ultimii ani, şi pe care încă nu le-a rezolvat.

„Sunt multe voci pe plan internaţional care consideră că în ultimii ani, instituţiile din România au devenit un model pentru multe state din vecinătate, iar experienţa statului român în combaterea corupţiei la toate nivelele reprezintă deja un exemplu de bune practici la nivel european.

Realităţile din ultimii ani din RM au scos la lumină vulnerabilităţile existente la Chişinău în cadrul instituţiilor de aplicare a legii. Cazurile atât de larg mediatizate de spălare a banilor prin sistemul bancar al RM, privatizări contestate culminând cu furtul miliardului din 2014, au erodat încrederea cetăţenilor în instituţiile statului şi incapacitatea acestora de a preveni şi lupta eficient cu fenomenul corupţiei şi al crimei organizate”, a ţinut să menţioneze dl ambasador.

Menţionăm că la Chişinău se desfăşoară zilele astea un forum moldo-român în domeniul justiţiei, cu participarea unei delegaţii de 45 de persoane din România. La eveniment vor mai participa şi reprezentanţi din domeniul justiţiei şi ai societăţii civile din Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor