Forţele turce bombardează zonele controlate de kurzi în nordul Siriei. Zeci de victime civile
alte articole
Zeci de civili au fost ucişi duminică în atacurile din nordul Siriei, desfăşurate ca parte a unei campanii turceşti – “Scutul Eufratului” – ce urmăreşte să îndepărteze de graniţa turcă atât forţele rivale kurde cât şi militanţii jihadişti din grupul Statul Islamic.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care îşi are sediul în Marea Britanie, a declarat că atacurile aeriene şi focul de artilerie asupra a două sate aflate sub controlul PYD (Partidul kurd pentru Uniune Democrată) au avut efecte devastatoare asupra civililor.
“Cel puţin 20 de civili au fost ucişi şi alţii 50 au fost răniţi de focul artileriei şi loviturile aeriene turceşti ce au avut loc duminică dimineaţa în Jeb el-Kussa”, un sat situat la sud de Jarablus, conform directorului OSDO Abdel Rahman.
Nu a existat niciun comentariu oficial din partea Ankarei, deşi cel puţin un oficial turc a scris pe Twitter că civilii măcelăriţi ar fi fost de fapt luptători din cadrul miliţiei YPG. Turcia consideră această miliţie un grup terorist, asociat cu rebelii kurzi din Turcia.
Ministrul turc al Apărării Fikri Isik a declarat că miliţia kurdă doreşte să unească cantoanele controlate de kurzi la est de Jarablus cu cele aflate înspre vest. “Nu putem permite ca acest lucru să aibă loc”, a precizat el.
Al doilea atac turcesc
În cadrul unui al doilea atac, avioanele de luptă turceşti au bombardat duminică un sat din apropierea oraşului Amarneh, aflat la sud de Jarablus, fiind ucişi aproximativ 15 civili şi 25 răniţi, dintre care mulţi se află în stare gravă.
Regiunile siriene de frontieră au fost controlate de miliţii aliate cu Forţele Democratice Siriene (SDF), susţinute de kurzi. SDF, care reprezintă un grup complex de luptători ce include şi YPG, şi-a coordonat mişcările şi atacurile cu avioanele de luptă şi forţele speciale americane în cadrul unei coaliţii militare ample împotriva Statului Islamic.
Ankara doreşte să împiedice forţele kurde să obţină controlul asupra unui teritoriu sirian aflat la graniţa cu Turcia. Ankara se teme că acest lucru ar încuraja grupul militant kurd PKK, care de trei decenii încearcă să obţină autonomie în sud-estul Turciei.
Armata turcă a înregistrat prima sa victimă sâmbătă, după un atac cu rachetă desfăşurat de forţele kurde asupra unui tanc.
În acelaşi timp, conflictele militare dintre forţele kurde şi turceşti în Siria au tensionat relaţiile dintre Turcia şi SUA, în condiţiile în care Washingtonul consideră luptătorii kurzi ca fiind cel mai eficient aliat al său împotriva Statul Islamic în Siria.