Forţele irakiene pierd controlul asupra nordului ocupat de suniţi
alte articole
Rândurile armatei irakiene se subţiază pe măsură ce tot mai mulţi soldaţi îşi părăsesc posturile, iar forţele pierd controlul asupra zonei de nord a ţării, în favoarea arabilor suniţi şi a kurzilor, relatează The Independent.
Din oraşul Kirkuk, trupele kurde au avansat spre sud, pentru a prelua poziţiile ocupate înainte de armată, în timp ce politicienii din Bagdad spun că, pentru prima dată, se vorbeşte despre divizarea ţării.
Criza actuală a început pe 23 aprilie, când armata irakiană a atacat un protest organizat de suniţi în oraşul Hawijah, omorând cel puţin 50 de oameni şi rănind 110. Demonstraţiile împotriva conducerii shiite au luat de atunci amploare.
Sunt semne că armata irakiană nu mai poate ţine piept suniţilor şi kurzilor. Mulţi soldaţi preferă să dezerteze decât să tragă asupra protestatarilor, a declarat guvernatorul oraşului Kirkuk, Najmaldin Karim. Cei mai mulţi dezertori sunt suniţi, dar sunt şi câţiva shiiţi care nu vor să lupte pentru cauze în care nu cred.
Politicienii sunt neîncrezători în posibilitatea de a menţine ţara nedivizată. Mowaffak al-Rubaie, fost consilier pe probleme de securitate naţională, a spus că Irakul trăieşte cea mai critică perioadă de la crearea statului în 1921. El a menţionat că divizarea ţării nu s-ar produce paşnic, ci printr-o vărsare masivă de sânge, similară celei produse la divizarea Indiei şi Pakistanului.
Arabii suniţi au condus o campanie paşnică în ultimele luni, cerând respectarea drepturilor civile şi politice. Ei vor să pună capăt discriminării şi legii terorii, care permite arestarea şi torturarea suspecţilor în urma informaţiile trimise de anonimi.