Formularul Plf pentru călătorii: ce este şi cum trebuie completat

Formularul de localizare a pasagerilor, Passenger locator form (Plf), este obligatoriu pentru ca pasagerii să intre în anumite ţări.
Formularul Plf
Formularul Plf (euplf.eu)

Pentru a călători în străinătate, în unele ţări este necesar să se completeze formularul Passenger locator form (Plf), un document utilizat de autorităţile sanitare în cazul în care pasagerii au fost expuşi la o contagiune cu virusul chinez în timpul unei călătorii la bordul oricărui mijloc de transport, pentru a facilita urmărirea contactelor. Ţările care impun completarea formularului Plf folosesc în prezent formulare pe hârtie sau Plf-uri digitale online.

Pentru a face faţă “pandemiei”, a fost creat site-ul web app.euplf.eu pentru a promova utilizarea unui formular digital unic european de localizare a pasagerilor (EU digital Passenger Locator Form - dPLF). Iată când trebuie să completaţi documentul şi cum trebuie să îl completaţi.

Formularul Plf pentru călătorii: ce este şi cum trebuie completat

Formularul Plf este necesar pentru orice persoană care intră într-o ţară din UE pe calea aerului, pe mare (feriboturi şi croaziere) sau pe uscat (autobuz, tren, maşină). Pentru a verifica dacă există restricţii de intrare în statul membru al UE în care doriţi să călătoriţi, vizitaţi site-ul web Re-open EU al UE. În cazul în care membrii unei familii călătoresc împreună, este suficient să se completeze un singur dPLF în care să fie incluse datele fiecărui membru al familiei. Acelaşi lucru este valabil şi pentru grupurile de persoane care călătoresc împreună. Acest lucru se aplică numai familiilor şi grupurilor de persoane care au acelaşi itinerar de călătorie şi care vor locui în acelaşi loc pe durata şederii în ţara de destinaţie. Când ar trebui să fie finalizat? Dacă călătoriţi pe o navă de croazieră, înainte de debarcare; pe un feribot, înainte de îmbarcare; cu trenul, autobuzul sau maşina, înainte de călătorie; cu avionul, după ce v-aţi înregistrat înainte de îmbarcare.

Iată care este procedura de completare a Plf digital. Trebuie să selectaţi ţara de destinaţie şi mijlocul de transport cu care veţi călători. În funcţie de răspunsul dumneavoastră: pentru ţările care au propriul Plf, site-ul Plf european vă va redirecţiona către site-ul naţional şi va trebui să urmaţi instrucţiunile furnizate. Pentru ţările care nu au propriul Plf, acesta va fi completat online pe site-ul european. Va trebui să vă înregistraţi pe site-ul european dPLF cu o adresă de e-mail şi o parolă valide, după care veţi primi un e-mail de confirmare la adresa de e-mail furnizată. Pentru a valida şi finaliza înregistrarea, va trebui să faceţi clic pe link-ul trimis la adresa de e-mail furnizată. Trebuie să introduceţi

- informaţii despre mijloacele de transport şi despre călătorie

- informaţii personale;

- informaţii de contact;

-informaţii privind adresa permanentă;

- cazare anterioară;

-adresă temporară;

- tovarăşi de călătorie;

- informaţii de contact în caz de urgenţă.

Înainte de trimiterea formularului, puteţi previzualiza datele introduse şi le puteţi modifica dacă este necesar. După ce aţi completat Plf, apăsaţi butonul de trimitere. Veţi primi apoi un e-mail de confirmare a trimiterii Plf. Veţi primi Plf cu codul QR prin e-mail. E-mailul va conţine codul QR şi un link pentru a descărca Plf în format PDF.

Unele ţări şi-au dezvoltat propriile sisteme Plf, altele folosesc sistemul european Plf. Se poate întâmpla ca o ţară să utilizeze sistemul naţional pentru anumite mijloace de transport şi sistemul european Plf pentru altele. În primii paşi ai compilării, veţi fi informat dacă trebuie să continuaţi cu Plf naţional sau Plf european. În primul caz, veţi fi invitat să vizitaţi pagina web dedicată a ţării de destinaţie.

Formularul Plf pentru călătorii în mai multe ţări

Atunci când călătoriţi dintr-o ţară în alta folosind mijloace de transport diferite (vapor, avion, tren, autobuz), trebuie să completaţi un nou Plf de fiecare dată când vă urcaţi la bordul unui nou mijloc de transport. În mod excepţional, în cazul în care se călătoreşte cu avionul şi călătoria include zboruri de legătură/ zboruri de tranzit în mai multe ţări, trebuie completat un singur Plf pentru ţara de destinaţie finală. Cu toate acestea, în cazul în care călătorul părăseşte aeroportul înainte de îmbarcarea în zborul de legătură, trebuie completat un Plf specific pentru ţara de escală/tranzit. În cazul pasagerilor care călătoresc cu o navă de croazieră, va fi necesar să se depună Plf o singură dată şi să se selecteze ca ţară de destinaţie ţara de debarcare finală la sfârşitul croazierei. În acest caz, toate numele porturilor în care s-a oprit croaziera trebuie să fie introduse în formularul Plf. Dacă călătoriţi cu maşina, trebuie să completaţi un Plf de fiecare dată când intraţi într-o ţară care solicită acest lucru.

"Călătorie plăcută!"