Studiu american constată rate „mai mari decât cele normale” de miocardită la membrii armatei americane după vaccinare cu doze pe bază de ARN mesager

(Getty Images)

Un nou studiu publicat marţi în revista JAMA Cardiology, care a fost evaluat de colegi, a raportat un număr „mai mare decât normal” de cazuri de miocardită în rândul membrilor armatei, de sex masculin, după a doua doză de vaccin ARNm împotriva virusului Wuhan.

Noul studiu, o revizuire retrospectivă a cazurilor, a remarcat faptul că numărul de cazuri de miocardită - inflamaţia muşchiului cardiac - este, totuşi, încă „relativ mic”.

Revizuirea cazurilor a implicat pacienţi din sistemul militar american de sănătate care au suferit de miocardită după ce au primit o doză de vaccin ARNm pentru COVID-19 - boala cauzată de virusul Wuhan - în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie.

S-a constatat că 23 de bărbaţi au prezentat „debut acut al durerii toracice” în termen de patru zile de la administrarea unei doze de vaccin. Şapte dintre cazuri au primit vaccinul Pfizer-BioNTech şi 16 au primit vaccinul Moderna, ambele folosind tehnologia ARN mesager (ARNm).

Vârsta pacienţilor a variat între 20 şi 51, media fiind de 25. Toţi „au avut un diagnostic final de miocardită fără etiologii infecţioase, ischemice sau autoimune identificate”, potrivit studiului. Toţi s-au recuperat sau erau vindecaţi în momentul publicării raportului.

Dintre cei 23 de bărbaţi, 22 sunt cadre militare, iar unul este în retragere. Toţi erau „apţi din punct de vedere fizic conform standardelor militare şi nu aveau antecedente cunoscute de boli cardiace, factori semnificativi de risc cardiac sau expunere la agenţi cardiotoxici”.

Din grup, 20 de persoane - 19 fiind militari - au avut simptome începând după a doua doză de vaccin. Dintre ceilalţi trei pacienţi care au făcut doar o singură doză înainte de a raporta dureri în piept, toţi „confirmaseră infecţia cu COVID-19 cu mai mult de 2 luni înainte de vaccinare”.

„Numărul observat de militari de sex masculin care au dezvoltat miocardită după a doua doză de vaccin ARNm, deşi relativ mic, este substanţial mai mare decât numărul normal”, au scris autorii studiului, citând estimările pentru populaţia generală care preziceau opt sau mai puţine cazuri de miocardită la cei 436.000 de militari de sex masculin care au primit două doze de vaccin.

Peste 2,8 milioane de doze de vaccinuri ARNm COVID-19 au fost administrate de sistemul militar american de sănătate în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie. Din totalul dozelor, 1.065.000 au fost a doua doză; 544.000 erau doze secundare administrate membrilor serviciului militar, iar 436.000 erau doze secundare administrate cadrelor militare de sex masculin.

Într-o declaraţie din 30 iunie, trimisă prin e-mail către Epoch Times, Pfizer a afirmat că este conştientă de „rarele raportări de miocardită şi pericardită” după vaccinarea cu ARNm COVID-19, care recunoaşte că au fost semnalate „predominant la bărbaţi adolescenţi şi adulţi tineri”.

Citând CDC - agenţia americană de control al bolilor - Pfizer a spus că este „un efect secundar extrem de rar şi doar un număr extrem de mic de oameni îl vor avea după vaccinare. De obicei, strarea pacienţilor s-a îmbunătăţit rapid cu un tratament standard”.

Moderna nu a răspuns unei cereri de comentarii ale Epoch Times până la publicarea acestui material.

Săptămâna trecută, Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a adăugat un avertisment cu privire la riscul de a dezvolta inflamaţii cardiace - fie miocardită, fie pericardită - la fişele informative ale pacienţilor şi furnizorilor pentru vaccinurile Moderna şi Pfizer.

Fişele informative avertizau despre apariţia potenţială a miocarditei şi pericarditei în câteva zile după administrarea vaccinului şi „în special după a doua doză”.

Inflamaţia inimii poate apărea şi din cauza COVID-19.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură