Obligaţie mascată de vaccinare pentru diaspora spaniolă?

Atenţie! A fost introdusă carantina la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile pentru călătorii care sosesc din Spania.
Carantina la domiciliu
Carantina la domiciliu (captură video Youtube/Dana Lucia)

Românii care şi-au cumpărat bilete de avion anticipat pentru a reveni în România, fie pentru a vizita familia, fie pentru a rezolva probleme administrative ce pot fi soluţionate doar în luna august sau pe perioada vacanţelor de vară, vor avea o mare surpriză.

Dacă acum două săptămâni pe site-ul online al ambasadei României din Madrid se informa despre faptul că se putea călători în România din Spania prezentând dovada vaccinării sau un test RT-PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării, acum condiţiile s-au schimbat. Şi, se pare, nu în bine.

Obligaţie mascată de vaccinare?

Iată noile condiţii de călătorie actualizate între România şi Spania publicate pe 15 iulie 2021:

"Începând cu 18 iulie 2021, ora locală 00:00 ora României, pentru persoanele care sosesc din Spania, la intrarea în România se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locaţia declarată pentru o perioadă de 14 zile.

Sunt exceptate de la măsura carantinei:

- persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză pentru tipurile de vaccin care se administrează în două doze şi pentru care au trecut cel puţin 10 zile până la intrarea în România;

- persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în ţară, fapt dovedit prin documente medicale (test pozitiv la data diagnosticului sau test care să dovedească prezenţa de anticorpi de tip igg efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în ţară) sau prin verificarea bazei de date Corona-forms şi pentru care au trecut cel puţin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în ţară;

- minorii cu vârsta între 3 şi 16 ani care prezintă un test PCR negativ;

- persoanele care rămân pe teritoriul naţional mai puţin de 72 de ore şi prezintă un test RT-PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării. În situaţia în care nu părăsesc teritoriul naţional, intră în carantină cu anunţarea DSP judeţean timp de 14 zile;

- minorii sub vârsta de 3 ani.

Condiţiile de călătorie spre Spania rămân cele anunţate în data 21.06.2021, România aflându-se pe lista verde/lista ţărilor cu risc epidemiologic scăzut (lista actualizată la 12.07.2021).

Astfel, pentru persoanele care sosesc din România în Spania (cu excepţia Insulelor Canare) cu zbor direct nu este necesară prezentarea niciunui document.

“De asemenea, toate persoanele care călătoresc spre Spania, pe cale aeriană sau maritimă, trebuie să completeze, anterior efectuării călătoriei, un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicaţiei Spain Travel Health (SpTH) sau a paginii de internet www.spth.gob.es.

Începând cu data de 1 iulie au intrat în vigoare noile condiţii de călătorie armonizate la nivel european în baza certificatului digital Covid ce facilitează călătoriile în spaţiul UE cetăţenilor care:

- s-au vaccinat cu ambele doze;

- s-au recuperat post-Covid în ultimele 6 luni;

- au realizat un test PCR cu rezultat negativ.

Certificatul este gratuit, nu este obligatoriu şi are ca scop scurtarea timpilor de parcurgere a formalităţilor sanitare la punctele de frontieră.

Şi continuă:

Se recomandă ca persoanele care călătoresc spre România să completeze, înaintea efectuării călătoriei, formularul privind starea de sănătate ce poate fi imprimat de la linkul https://chestionar.stsisp.ro/”

Declaraţie Online Coronavirus COVID-19

"Prin intermediul platformei web chestionar.stsisp.ro aveţi posibilitatea să completaţi, în mod electronic, Declaraţia prevăzută în Anexa nr. 3 la Ordinul ministrului sănătăţii nr. 414/2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situaţia de urgenţă de sănătate publică internaţională determinată de infecţia cu COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei, cu modificările şi completările ulterioare.

Datele cu caracter personal completate de către dumneavoastră prin intermediul platformei web chestionar.stsisp.ro sunt prelucrate de către personalul autorizat din instituţiile şi autorităţile publice cu atribuţii în prevenirea şi gestionarea efectelor Pandemiei de COVID-19.

Platforma web chestionar.stsisp.ro este operată de Ministerul Sănătăţii, prin DSP-uri, şi a fost dezvoltată de Citizen Next.

Orice solicitare cu privire la protecţia datelor cu caracter personal se adresează Ministerului Sănătăţii, în scris, datată şi semnată. Aceasta poate fi depusă la Registratura generală a Ministerului Sănătăţii sau transmisă la adresa de e-mail relaţii.publice@ms.ro".

Deci, în câteva cuvinte: vaccinul nu este obligatoriu în România, dar nu poţi intra în ţară dacă nu eşti vaccinat fiind introdusă carantină la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile pentru cei nevaccinaţi. Certificatul digital covid nu este obligatoriu în Europa, respectiv în România, dar dacă nu dispui de acesta vei fi pus în carantină timp de 14 zile la sosirea în ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură