Peste o sută de mii de persoane demonstrează împotriva vaccinării obligatorii în Franţa

Planul lui Macron de obligativitate a vaccinului anti-COVID face valuri în Franţa
Peste 100 de mii de persoane protestează împotriva vaccinării obligatorii în Franţa
Peste 100 de mii de persoane protestează împotriva vaccinării obligatorii în Franţa (Geoffroy van der Hasselt/AFP/Getty Images)

Peste 100.000 de oameni au protestat, sâmbătă, în toată Franţa împotriva ultimelor măsuri ale guvernului de a-i împinge pe oameni să se vaccineze împotriva virusului Wuhan.

La Paris, marşuri de protest separate ale extremei drepte şi extremei stângi a produs tulburări în diferite părţi ale oraşului. De asemenea, au avut loc demonstraţii la Strasbourg în est, Lille în nord, Montpellier în sud şi în alte zone.

Mii de oameni au răspuns apelurilor de a ieşi în stradă ale lui Florian Philippot, un politician de dreapta şi fost asistent al lui Marine Le Pen, care a anunţat la începutul acestei luni că va candida la alegerile prezidenţiale din 2022. Adunaţi la o aruncătură de băţ de Muzeul Luvru, protestatarii au scandat „Macron, pleacă!”, „Libertate” şi au bătut cu linguri metalice în cratiţele aduse de acasă.

Deşi Philippot a organizat proteste mici, dar regulate, împotriva gestionării, de către guvern, a crizei produse de pandemie, demonstraţia de sâmbătă a atras o mulţime mare şi diversă de oameni în general dezamăgiţi de politică: suporteri ai vestelor galbene, care sunt supăraţi pe dezechilibrele sociale tot mai mari, susţinătorii dreptei, personal medical şi regalişti.

Aceştia au denunţat decizia guvernului, apărută luni, de a face vaccinurile obligatorii pentru toţi lucrătorii din domeniul sănătăţii şi de a solicita un „permis de sănătate” care să demonstreze că purtătorul este complet vaccinat, are un test efectuat recent care a ieşit negativ sau s-au recuperat de la virusul Wuhan - pentru a avea acces la restaurante şi alte locuri publice.

Guvernul preşedintelui Emmanuel Macron prezintă astăzi un proiect de lege pentru a legifera măsurile anunţate.

Franţa cere ca în şcolile publice să se facă vaccinarea complet.

Guvernul susţine că măsura este generată de răspândirea variantei Delta, despre care autorităţile afirmă că ar putea pune din nou presiune asupra spitalelor dacă nu sunt vaccinaţi suficienţi oameni împotriva virusului. Pandemia a costat Franţa mai mult de 111.000 de vieţi şi a afectat profund economia.

În timpul unei vizite la un centru de vaccinare pop-up din sud-vest, prim-ministrul Jean Castex i-a îndemnat pe francezi să rămână împreună pentru a depăşi criza. „Există o singură soluţie: vaccinarea”, a spus el, subliniind că „ne protejează şi ne va face mai liberi”.

În timp ce majoritatea lucrătorilor francezi din domeniul sănătăţii au făcut cel puţin o doză de vaccin, unii se opun deciziei guvernului de a face vaccinarea obligatorie pentru tot personalul din instituţiile medicale.

Ministerul de Interne a declarat că 114.000 de persoane au luat parte la proteste la nivel naţional.

Lucrătorilor din domeniul sănătăţii li s-a dat termen până la 15 septembrie să se vaccineze. Cerinţa de a avea paşapoarte de imunitate COVID pentru toate restaurantele, barurile, spitalele, centrele comerciale, trenurile, avioanele şi alte locuri este introdusă în etape începând de miercuri.

Între timp, guvernul francez a anunţat înăsprirea controalelor la frontieră începând de duminică, dar a mai specificat că va permite intrarea călătorilor care au fost complet vaccinaţi.

Aceasta include acum persoanele care au primit vaccinul AstraZeneca fabricat în India.