Fondul Monetar Internaţional critică Italia, provocând reacţii din partea partidului lui Berlusconi (presă)

Sediul central al FMI din Washington DC, SUA
Sediul central al FMI din Washington DC, SUA (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

Fondul Monetar Internaţional (FMI) atrage atenţia, în raportul său anual asupra situaţiei economice din Italia difuzat joi, asupra gravităţii crizei economice din ţară, ceea ce a provocat numeroase reacţii negative din partea exponenţilor partidului de dreapta Poporul Libertăţii, fondat de Silvio Berlusconi, notează vineri principalele publicaţii din Peninsulă.

Cotidianul La Repubblica de la Roma scrie că misiunea FMI, la sfârşitul vizitei sale anuale în Italia, a difuzat joi un raport în care se subliniază faptul că 'perspectivele de creştere ale ţării rămân slabe'. FMI a revizuit în scădere perspectivele de creştere ale Produsului Intern Brut (PIB) italian pe anul 2013 (de la minus 1,5% la minus 1,8%), dar 'le-a îmbunătăţit uşor' pe acelea pentru anul 2014 (de la plus 0,5% la plus 0,7%), adăugând însă că nivelul şomajului în Italia este 'intolerabil'.

De asemenea, FMI a criticat decizia guvernului italian de a amâna şi eventual de a elimina până la sfârşitul anului în curs taxa funciară pe locuinţele principale, Impozitul Municipal Unic (IMU). Taxa asupra proprietăţilor imobiliare principale 'ar trebui să fie menţinută, din motive de echitate şi eficienţă', relevă raportul difuzat joi la Roma de FMI, indică principalul cotidian roman.

Printre temele abordate de FMI în analiza sa asupra situaţiei din Italia se numără şi problema şomajului, care a atins în ultima lună un nivel record în Italia, ajungând la 12,2%. Prioritatea trebuie să fie aceea de a mări numărul locurilor de muncă în Italia, mai ales în rândul tinerilor şi al femeilor, potrivit economiştilor de la Washington. Din acest punct de vedere, reducerea diferenţei care există între Italia şi restul Europei - mai explică FMI în raportul său - 'ar putea duce la creşterea PIB cu circa 2,5% până în anul 2018'. De asemenea, este necesar ca Italia să acţioneze 'pentru a îmbunătăţi situaţia productivităţii şi a competitivităţii economiei sale', precizează publicaţia amintită.

Cotidianul Corriere della Sera din Milano scrie că, potrivit FMI, perspectivele de creştere ale ţării sunt reduse, şomajul a ajuns la un nivel inacceptabil, iar încrederea pieţelor financiare internaţionale în Italia rămâne slabă, după cum se precizează în Articolul IV al FMI dedicat situaţiei din Italia. Acesta adaugă că 'au fost adoptate acţiuni decise în vederea redresării conturilor publice, începând cu anul 2011, dar multe lucruri mai rămân de făcut'.

Publicaţia La Stampa din Torino subliniază răspunsul ministrului italian al economiei, Fabrizio Saccomanni, care a declarat că Italia 'va ţine cu siguranţă cont de opinia şi de indicaţiile FMI' şi că obiectivul guvernului italian este acela de a găsi 'o soluţie împărtăşită de toate forţele politice asupra taxei funciare pe locuinţele principale'.

Cotidianul de dreapta Il Giornale din Milano relevă faptul că declaraţiile ministrului Saccomanni au fost criticate joi de Daniela Santanche, deputată din partidul de dreapta Poporul Libertăţii (PdL), care a spus că indicaţiile FMI asupra taxei funciare (IMU) reprezintă 'un atentat împotriva suveranităţii naţionale' a Italiei şi a avertizat că, dacă ministrul Saccomanni va asculta indicaţiile primite din partea FMI, 'va trebui să se pregătească să îşi caute o altă majoritate guvernamentală'.

Un alt reprezentant de vază al PdL, senatorul Maurizio Gasparri, a afirmat că 'FMI ar trebui să îşi vadă de propriile sale probleme', fără a mai interveni 'în afacerile interne ale Italiei', în acest mod considerat 'inacceptabil' de partidul PdL, fondat de fostul premier italian Silvio Berlusconi, conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe