FMI ar putea ajuta Pakistanul să ramburseze credite chinezeşti. SUA avertizează împotriva bailoutului

Mike Pompeo (Getty Images)
Andrei Popescu
01.08.2018

Secretarul de stat american Mike Pompeo a avertizat cu privire la furnizarea unui pachet de salvare financiară (bailout) de către Fondul Monetar Internaţional noului guvern al Pakistanului, pachet care include fonduri pentru a plăti creditorii chinezi.

Într-un interviu acordat luni postului CNBC, Pompeo a afirmat că SUA aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu guvernul noului premier al Pakistanului, Imran Khan, dar a precizat că nu există nicio “logică” de a obţine un bailout pentru a plăti creditele acordate de chinezi pakistanezilor, potrivit RFE/RL.

“Cu siguranţă, vom urmări ce face FMI”, a precizat Pompeo, adăugând că nu există nicio logică pentru ca fondurile FMI, din care fac parte şi dolari americani obţinuţi din taxe, să fie folosite “pentru a salva financiar deţinătorii de obligaţiuni chineze sau însăşi China”.

Publicaţia Financial Times a raportat duminică faptul că înalt oficiali din sectorul financiar al Pakistanului iau în considerare opţiunea ca viitorul premier Khan să obţină un bailout de la FMI în valoare de până la 12 miliarde de dolari.

O purtătoare de cuvânt a FMI a afirmat că agenţia internaţională de creditare încă nu a primit o cerere pentru bailout din partea Pakistanului şi nici nu a avut discuţii cu oficiali pakistanezi cu privire la intenţiile lor. Pakistanul a beneficiat de 14 programe de finanţare ale FMI începând din 1980.

Pakistanul încearcă să evite o criză monetară care reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale noului guvern. Mulţi analişti se aşteaptă că un nou bailout FMI, cel de-al doilea în ultimii cinci ani, va fi necesar pentru a acoperi un deficit financiar extern.

Pakistanul, care a primit de la China şi băncile sale credite de aproximativ 5 miliarde de dolari pentru finanţarea de proiecte majore de infrastructură, a încercat să obţină noi credite în valoare de 1 miliard de dolari pentru a-şi stabiliza rezervele valutare aflate în cădere liberă.

Oficiali americani, inclusiv secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, au criticat creditele acordate de China pentru infrastructură în ţările aflate în curs de dezvoltare precum Pakistan, susţinând că acestea sunt împovărate cu o datorie nesustenabilă.

Coridorul Economic China-Pakistan în valoare de 57 miliarde de dolari – care include îmbunătăţiri la o serie de porturi şi căi feroviare asociate cu iniţiativa chineză O Centură, Un Drum – a dus la importuri masive de echipamente şi materiale chinezeşti şi la creşterea deficitului de cont curent al Pakistanului.

Oficiali occidentali susţin că, în timp ce Pakistanul a contractat datorii imense pentru a finanţa proiecte, investiţiile Chinei au făcut ca armata chineză să obţină acces la portul maritim pakistanez Gwadar, care este plasat strategic la vest de India.

“Aspirăm la o ordine regională – naţiuni independente care îşi pot proteja populaţiile şi pot concura echitabil pe piaţa internaţională”, a afirmat Pompeo în timpul unui discurs susţinut în 30 iulie pe tema regiunii Indo-Pacific.

“Îi vom ajuta. Îi vom ajuta să îşi menţină populaţiile în afara constrângerilor sau fără a se afla sub dominaţia unei puteri majore”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor