Relaţia România-Rusia, din nou tensionată. Kremlinul ameninţă cu măsuri de retorsiune

Kremlinul ameninţă cu măsuri de retorsiune dacă Alianţa Nord-Atlantică va pune bazele unei flote în Marea Neagră. Replica MAE nu s-a lăsat mult aşteptată.
Nave de luptă NATO participă la un exerciţiu militar în Marea Neagră în 16 martie 2015.
Nave de luptă NATO participă la un exerciţiu militar în Marea Neagră în 16 martie 2015. (Captură Foto)

Proiectul NATO de a crea o flotă a Mării Negre subminează puternic securitatea şi stabilitatea din regiune şi forţează Rusia să adopte contramăsuri adecvate pentru a-şi asigura propria securitate, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de agenţia oficială de presă Tass, informează Hotnews.ro

"Oficialii de rang înalt ai NATO nu au comentat încă în ceea ce priveşte acest proiect îndoielnic. Potrivit unor informaţii din presă, România îşi promovează propria sa agendă la următorul summit al Alianţei, care are loc la Varşovia, în iulie. Este evident că discuţiile pe marginea acestui subiect, pe lângă eventuali paşi practici, dacă vor fi făcuţi, nu vor contribui la prezervarea Mării Negre ca o regiune a păcii şi a bunei vecinătăţi, lucruri pe care Bucureştiul le susţine vehement la nivel verbal.

Alături de amplasarea elementelor sistemelor de apărare antirachetă la Deveselu şi a altor infrastructuri ale SUA şi NATO în România şi în alte ţări, aceste lucruri indică o dorinţă de a intensifica activitatea militară în regiune, în imediata apărare a graniţelor Rusiei. Aceasta subminează puternic securitatea şi stabilitatea în această parte a continentului forţând Rusia să adopte contramăsuri adecvate pentru a-şi asigura propria securitate.

Ideea a fost propusă iniţial de Bucureşti. Promovează această iniţiativă. Prezentându-se ca un 'avanpost' menit să ţină Rusia deoparte pe 'flancul estic' al Alianţei Nord-Atlantice, România a contribuit în toate felurile posibile la stimularea prezenţei militare a SUA şi a NATO în regiunea Mării Negre, prin promovarea propriilor iniţiative. Din acestea face partea ideea de a crea o forţă permanentă a NATO în Marea Neagră. Potrivit reprezentanţilor României, aceasta ar fi o 'componentă complementară naturală' la forţele NATO terestre prezente în regiune", a declarat Maria Zaharova.

Oficialul rus a punctat faptul că, potrivit propunerii venite din partea ţării noastre, nave dintr-o serie de state membre ale Alianţei din regiune (Bulgaria, România, Turcia) ar trebui să formeze baza acestei 'flote'. Pe lângă ele, grupul ar trebui întărit cu nave din alte ţări membre ale NATO, SUA, Germania, Italia şi Franţa, pe baza de rotaţie.

Mai mult, Ucraina şi Georgia, 'parteneri' ai Alianţei în Marea Neagră, au fost invitate să se alăture viitoare grupări. După cum ştim, preşedintele ucrainean Petro Poroshenko a declarat în cursul recentei vizite în Bucureşti că este pregătit să se alăture acestui proiect.

România a propus în cadrul priorităţilor strategice ale Ministerului român al Apărării, publicate la începutul anului, crearea unei forţe navale a NATO în Marea Neagră. Potrivit sursei citate, ca termen de finalizare este prevăzută luna octombrie a acestui an.

Iniţiativă vine însă în contextul întăririi sensibile a prezenţei ruseşti în Marea Neagră, după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea.

Replica MAE

În legătură cu declaraţiile purtătorului de cuvânt al ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, publicate la 27 aprilie 2016 pe site-ul MAE de la Moscova, referitoare la "Flota de la Marea Neagră a NATO", Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare face următoarele precizări:

"Sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu şi iniţiativa unei Grupări Navale la Marea Neagră au un caracter strict defensiv, respectă pe deplin dreptul internaţional şi nu sunt îndreptate împotriva Federaţiei Ruse."