Flashmob PAS Youth: Petiţie la Ministerului Educaţiei în vederea reducerii numărului de discipline şcolare
alte articole
Organizaţia de Tineret a Partidului Acţiune şi Solidaritate a organizat joi, 28 decembrie, un flash mob ca urmare a încheierii campaniei Flexit. În acest sens PAS Youth a depus o petiţie cu 2340 de semnături adresată Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării în vederea reducerii numărului de discipline şcolare.
Organizatorii şi participanţii la eveniment ţineau în mâini pancarte cu mesaje: „Less is more”, „Vrem mai puţine discipline şi mai multă flexibilitate”, „Vrem să fim specialişti cu cunoştinţe relevante”.
„Campania Flexit s-a desfăşurat în perioada 16 noiembrie – 22 decembrie şi a avut drept scop informarea elevilor şi colectarea semnăturilor în vederea flexibilizării programei şcolare. Elevii au cerut ca planul-cadru pilotat în perioada 2013-2015 de către Liceul Academiei de Ştiinţe să fie desemnat în calitate de plan-cadru de alternativă. Totodată, elevii au solicitat crearea unui mecanism clar şi transparent prin care comunităţile şcolare ar putea decide implementarea acestui plan-cadru de alternativă”, se arată într-un comunicat PAS.
Această campanie a fost lansată de către tinerii PAS din convingerea că programa şcolară este supraîncărcată şi inflexibilă, fapt confirmat şi de majoritatea elevilor cu care s-a discutat în perioada desfăşurării. Experienţa de succes a Liceului Academiei de Ştiinţe, care a pilotat un plan-cadru cu doar 7-8 discipline, a demonstrat că un asemenea plan-cadru poate funcţiona şi în Republica Moldova, au precizat tinerii PAS, subliniind că acesta ar fi un exemplu reuşit care arată că elevii pot merge la şcoală cu plăcere şi îşi pot concentra eforturile în domeniul ales.
Menţionăm că elevii din Republica Moldova învaţă la liceu 11-13 discipline obligatorii, comparativ cu 3-5 discipline obligatorii în Marea Britanie şi 6-7 în Germania, Olanda, Danemarca, Suedia sau Norvegia.
Potrivit participanţilor la campania de colectare a semnăturilor, în toată această perioadă s-a reuşit:
- colectarea a 2400 de semnături de la elevii claselor X-XII, atât din Chişinău, cât şi din afara capitalei;
- organizarea unei discuţii panel cu experţii în domeniul educaţiei pe subiectul adoptării unui plan-cadru alternativ;
- informarea a peste 10.000 elevi despre beneficiile şi importanţa implementării unui plan-cadru flexibil, care ţine cont de preferinţele academice ale elevilor.