Fiul celebrului şahist Boris Spassky denunţă răpirea şi sechestrarea tatălui său la Moscova
Legendarul şahist Boris Spassky a dispărut de la domiciliul său din Paris, la 16 august, potrivit unui denunţat făcut la poliţia franceză, de familia lui franco-rusă. Afectat de un ictus cerebral din 2010, care i-a lăsat paralizată jumătate din corp, marele maestru în vârstă de 75 de ani, fost campion, prieten şi adversar al lui Bobby Fischer, acorda a doua zi un interviu ziarului rus Komsomolskaia Pravda, în care preciza că plecat din Franţa pentru că familia sa nu îl tratează cum se cuvine. La 8 septembrie, fiul său Boris şi-a găsit tatăl într-un spital din Moscova, unde fostul şahist a declarat poliţiei franceze că 'nu îşi aminteşte cum de la Paris a ajuns brusc în Rusia...', notează joi ziarul El Pais.
Povestea este relatată pe larg de ziarul Le Figaro, ultimul episod având loc la Paris unde familia lui Spassky a denunţat la poliţie răpirea şi sechestrarea în Rusia a fostului mare şahist, care deschide uşa unui posibil contencios între Paris şi Moscova. La 22 septembrie 2010, Spassky a suferit un accident vascular cerebral la Moscova, iar fiul său Boris s-a ocupat de repatrierea tatălui său, internându-l într-un spital din Gennevilliers. Soţia şahistului, Marina, şi fiul lor au fost vizitaţi de o femeie, Valentina Kuzneţova, care s-a prezentat drept impresara lui Spassky. Fiul şahistul a declarat poliţiei că femeia a fost foarte agresivă, 'insultându-i mama, acuzându-i de maltratare şi aducând injurii doctorilor francezi şi familiei sale'.
După tratamentul din spital, Spassky s-a întors la casa lui din Paris, care fusese pregătită de familie. Soţia lui, Marina, suferă de dureri de o boală gravă de spate dar avea grijă de fostul campion. Potrivit relatărilor făcute de fiul său ziarului Le Figaro, Spassky şi-a pierdut 'aproape întreaga capacitate de analiză a şahului', dar şi-a recuperat o parte din mobilitate. Între timp, Kuzneţova a continuat să hărţuiască familia la telefon, amăgindu-l pe Spassky cu o vindecare totală şi cu o 'reîntoarcere triumfală' în Rusia. La 16 august, Marina a povestit că soţul ei a fost dus la Ambasada rusă de 'nişte cunoscuţi care i-au furnizat un paşaport provizoriu'. Un episod demn de romanele lui John Le Carré şi de Războiul Rece.
Trei săptămâni mai târziu, Boris jr a plecat alături de prietenul său Anthony Crawford în Rusia, unde şi-a găsit tatăl într-un spital din Moscova. Presupusa impresară Kuzneţova se afla aici, informându-l că nu îl va lăsa să-şi vadă tatăl său. 'A făcut imposibilă orice conversaţie şi a fost cea care a intermediat interviul pentru ziarul rus', povesteşte fiul în Le Figaro. Interviul este accesibil pe Internet. Boris Spassky continuă să fie spitalizat în Rusia, iar fiul său a decis să denunţe la poliţie acest act de răpire fizică şi morală. Fostul geniu al şahului s-a născut în 1937 şi a devenit campion mondial, în 1969, la Moscova. Considerat un simbol al comunismului victorios, un 'homo sovieticus', Spassky s-a dovedit puţin comunist.
El a sprijinit Primăvara de la Praga salutându-i pe sportivii cehi la Jocurile Olimpice care purtau banderolă neagră. În 1972, el a jucat alături de vestitul şahist american Bobby Fischer, cea mai celebră partidă din istore. A pierdut, iar Kremlinul l-a considerat din acel moment un renegat. În 1974, a cunoscut-o pe Marina Scherbatcheff, care lucra la ambasada franceză din Moscova. Supravegheaţi îndeaproape de KGB, cei doi s-au căsătorit în 1975 şi s-au instalat în Franţa un an mai târziu. În 1992, Fischer şi Spassky s-au reîntâlnit pentru o partidă în Serbia. Organizatorul, Vasilievic, era considerat un criminal de SUA, care i-au interzis lui Fischer reîntoarcerea. În 2004, el a fost arestat pe aeroportul din Tokyo, iar Spassky a cerut, într-o scrisoare deschisă, să fie arestat alături de prietenul său.