Fiul celebrului şahist Boris Spassky denunţă răpirea şi sechestrarea tatălui său la Moscova

Legendarul şahist Boris Spassky a dispărut de la domiciliul său din Paris, la 16 august, potrivit unui denunţat făcut la poliţia franceză, de familia lui franco-rusă.
Epoch Times România
27.09.2012

Legendarul şahist Boris Spassky a dispărut de la domiciliul său din Paris, la 16 august, potrivit unui denunţat făcut la poliţia franceză, de familia lui franco-rusă. Afectat de un ictus cerebral din 2010, care i-a lăsat paralizată jumătate din corp, marele maestru în vârstă de 75 de ani, fost campion, prieten şi adversar al lui Bobby Fischer, acorda a doua zi un interviu ziarului rus Komsomolskaia Pravda, în care preciza că plecat din Franţa pentru că familia sa nu îl tratează cum se cuvine. La 8 septembrie, fiul său Boris şi-a găsit tatăl într-un spital din Moscova, unde fostul şahist a declarat poliţiei franceze că 'nu îşi aminteşte cum de la Paris a ajuns brusc în Rusia...', notează joi ziarul El Pais.

Povestea este relatată pe larg de ziarul Le Figaro, ultimul episod având loc la Paris unde familia lui Spassky a denunţat la poliţie răpirea şi sechestrarea în Rusia a fostului mare şahist, care deschide uşa unui posibil contencios între Paris şi Moscova. La 22 septembrie 2010, Spassky a suferit un accident vascular cerebral la Moscova, iar fiul său Boris s-a ocupat de repatrierea tatălui său, internându-l într-un spital din Gennevilliers. Soţia şahistului, Marina, şi fiul lor au fost vizitaţi de o femeie, Valentina Kuzneţova, care s-a prezentat drept impresara lui Spassky. Fiul şahistul a declarat poliţiei că femeia a fost foarte agresivă, 'insultându-i mama, acuzându-i de maltratare şi aducând injurii doctorilor francezi şi familiei sale'.

După tratamentul din spital, Spassky s-a întors la casa lui din Paris, care fusese pregătită de familie. Soţia lui, Marina, suferă de dureri de o boală gravă de spate dar avea grijă de fostul campion. Potrivit relatărilor făcute de fiul său ziarului Le Figaro, Spassky şi-a pierdut 'aproape întreaga capacitate de analiză a şahului', dar şi-a recuperat o parte din mobilitate. Între timp, Kuzneţova a continuat să hărţuiască familia la telefon, amăgindu-l pe Spassky cu o vindecare totală şi cu o 'reîntoarcere triumfală' în Rusia. La 16 august, Marina a povestit că soţul ei a fost dus la Ambasada rusă de 'nişte cunoscuţi care i-au furnizat un paşaport provizoriu'. Un episod demn de romanele lui John Le Carré şi de Războiul Rece.

Trei săptămâni mai târziu, Boris jr a plecat alături de prietenul său Anthony Crawford în Rusia, unde şi-a găsit tatăl într-un spital din Moscova. Presupusa impresară Kuzneţova se afla aici, informându-l că nu îl va lăsa să-şi vadă tatăl său. 'A făcut imposibilă orice conversaţie şi a fost cea care a intermediat interviul pentru ziarul rus', povesteşte fiul în Le Figaro. Interviul este accesibil pe Internet. Boris Spassky continuă să fie spitalizat în Rusia, iar fiul său a decis să denunţe la poliţie acest act de răpire fizică şi morală. Fostul geniu al şahului s-a născut în 1937 şi a devenit campion mondial, în 1969, la Moscova. Considerat un simbol al comunismului victorios, un 'homo sovieticus', Spassky s-a dovedit puţin comunist.

El a sprijinit Primăvara de la Praga salutându-i pe sportivii cehi la Jocurile Olimpice care purtau banderolă neagră. În 1972, el a jucat alături de vestitul şahist american Bobby Fischer, cea mai celebră partidă din istore. A pierdut, iar Kremlinul l-a considerat din acel moment un renegat. În 1974, a cunoscut-o pe Marina Scherbatcheff, care lucra la ambasada franceză din Moscova. Supravegheaţi îndeaproape de KGB, cei doi s-au căsătorit în 1975 şi s-au instalat în Franţa un an mai târziu. În 1992, Fischer şi Spassky s-au reîntâlnit pentru o partidă în Serbia. Organizatorul, Vasilievic, era considerat un criminal de SUA, care i-au interzis lui Fischer reîntoarcerea. În 2004, el a fost arestat pe aeroportul din Tokyo, iar Spassky a cerut, într-o scrisoare deschisă, să fie arestat alături de prietenul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor