Firma britanică de management agro-zootehnic 'Velcourt' este încrezătoare în investiţiile pe care vrea să le facă în România

România are preţuri competitive la terenuri şi un sol fertil cunoscut sub numele de 'pământ negru', susţin reprezentanţii Velcourt, cea mai importantă firmă britanică de management agro-zootehnic, într-un articol apărut în publicaţia Global Trader.
Epoch Times România
12.04.2013

România are preţuri competitive la terenuri şi un sol fertil cunoscut sub numele de 'pământ negru', susţin reprezentanţii Velcourt, cea mai importantă firmă britanică de management agro-zootehnic, într-un articol apărut în publicaţia Global Trader.

Alături de Mintridge International, o companie specializată în achiziţia de terenuri de fermă, specializată pe Polonia şi România, Velcourt speră să obţină profituri 'de peste 10 la sută' în România, atât din operaţiuni agricole, cât şi din creşterea preţurilor la terenuri.

'În România, cernoziomul este răspândit mai ales în zonele sudice şi estice ale ţării', explică Richard Williamson, unul dintre responsabilii Velcourt, adăugând că 'solurile sunt ideale pentru culturile de grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă, astfel încât anul trecut, regiunea Mării Negre a produs un sfert din exporturile de grâu din lume'.

'România a devenit un furnizor autorizat în Egipt - cel mai mare cumpărător de grâu din lume - pe măsură ce calitatea şi fiabilitatea livrărilor s-au îmbunătăţit în ultimii ani. Cu exporturi de 50 de kilotone din portul Constanţa, România poate concura pe piaţa internaţională de cereale', susţine responsabilul Velcourt.

În condiţiile în care grâul, porumbul şi rapiţa sunt principalele culturi pe care Velcourt (cu un profit pre-impozitat de 4,56 milioane de lire în 2011 la vânzări de 35,3 de milioane) îşi propune să le cultive în România, tentaţia - susţine Global Market - este să crezi că firma îşi va importa modelul de afaceri din Marea Britanie.

Cu toate acestea, Richard, responsabil cu monitorizarea activităţilor din Europa Centrală şi de Est, explică că modelul adoptat de firmă 'se bazează pe caracteristicile terenurilor agricole din România, bazându-se pe cunoştinţele şi expertiza construită în Marea Britanie şi a operaţiunilor internaţionale de producţie agricolă începând cu 1967'.

Velcourt şi-a recrutat în prezent cea mai mare parte a personalului său nou din România, după ce anterior echipa fusese condusă de unul dintre foştii angajaţi care a trăit şi a lucrat în România timp de 13 ani.

'Dinamica managementului hibrid (o combinaţie de localnici, expaţi şi personal din Marea Britanie) oferă cea mai bună şansă pentru reuşita diverselor afaceri', a subliniat Richard, care se declară încrezător că investiţia din România se va dovedi profitabilă din mai multe puncte de vedere.

'Cercetarea pe care am desfăşurat-o alături de Mintridge indică faptul că preţurile terenurilor urmează să copieze creşterea din Polonia, aflată cu câţiva ani înaintea României ca urmare a aderării la UE mai devreme', a declarat el.

De asemenea, răspunsul extrem de pozitiv al investitorilor concordă cu entuziasmul fermierilor locali. 'Am vizitat România în numeroase ocazii şi ne-am întâlnit cu fermierii locali, dar şi cu comercianţii care îi aprovizionează şi le cumperă cerealele', povesteşte Richard. 'Am primit feedback pozitiv, în sensul în care vom putea crea locuri de muncă (...) şi genera venituri pentru comunităţile locale', a adăugat el.

În plus, vor exista beneficii pentru infrastructura locală care a frânat dezvoltarea economică a ţării de la căderea comunismului. 'Vor exista, probabil, investiţii în facilităţi de depozitare a cerealelor şi de irigare. Depozitarea cerealelor permite fermelor să fie protejate de capriciile pieţei, iar (...) irigarea oferă o recoltă sigură de porumb', a precizat responsabilul Velcourt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor