Firea, sub tunul USR: "Incompetenţă crasă sau rea-voinţă. În niciun caz nu arată grijă faţă de banii bucureştenilor"

Consiliul de Administraţie al RATB a fost schimbat rapid, la ordinul primăriţei Gabriela Firea, într-o şedinţă care nu a fost lipsită de scandal. Redusă la tăcere, o reprezentantă USR ameninţă că se va adresa instanţei.
Andrei Pricopie
08.01.2017

alte articole

Gabriela Vrânceanu-Firea (Florin Chirilă/Epoch Times)
Andrei Pricopie
08.01.2017

Primăriţa Capitalei Gabriela Firea a convocat de azi pe mâine Consiliul General pentru a demite actualul Consiliu de Administraţie al RATB şi a-l înlocui cu altul, lucru care de altfel s-a şi întâmplat. Şedinţa respectivă, care a avut loc sâmbătă, a fost însă una cu scântei.

Firea s-a declarat nemulţumită de modul în care cei din Consiliul de Administraţie au acţionat pentru a îndepărta zăpada din staţiile RATB şi din refugii. În acelaşi timp, primăriţa a susţinut, de asemenea, că au existat o serie de reclamaţii la dispecerat şi la Telverde, foarte multe dintre ele îndreptate împotriva conducerii.

Un alt argument invocat a fost că, deşi a cerut să se suplimenteze numărul de autobuze în Bucureşti, nu s-a găsit un număr suficient aşa cum s-a stabilit iniţial. Mai mult, primăriţa s-a declarat deranjată că directorul general a plecat în concediu fără să o anunţe, deşi nu se obişnuiesc astfel de concedii la RATB pe timp de iarnă.

Cum liberalii au refuzat să participe la şedinţă, invocaând o serie de argumente contra demersului primăriţei Firea, opoziţia a picat pe cei de la USR.

Consiliera Ana Maria Ciceală a atras atenţia că discuţia despre demiterea Consiliului de Administraţie al RATB trebuie să se facă în baza unui raport de control, nu doar pe "vorbe".

"Doamna primar nu a pus pe ordinea de zi niciun fel de raport de evaluare a activităţii şi a performanţei acestor oameni, administratori ai RATB. Ceea ce ne propune doamna primar, fără să aducă niciun fel de notificări scrise conducerii RATB, fără nicio evaluare de performanţă, în absenţa acestor dovezi scrise, sunt doar vorbe", a declarat Ana Maria Ciceală.

A urmat scandalul. Consilierii PSD s-au declarat revoltaţi de intervenţia consilierei USR, iar preşedintele şedinţei de consiliu, Culea Marian Orlando, a cerut să fie dată afară din sală.

Consiliera USR ameninţă cu instanţa

"Analizez legal posibilitatea de a acţiona în instanţă preşedintele de şedinţă de consiliu. Motivaţia este simplă: nu e vorba că mi-au îngrădit dreptul de consilier, ci că am responsabilitatea să pun întrebările respective, dacă vreau să îmi exercit mandatul conform legii. Iar Primarul Firea şi preşedintele de consiliu general mi-au îngrădit posibilitatea de a-mi exercita mandatul, deci şi pe cea de a îmi îndeplini obligaţiile", a anunţat, după şedinţă, Ana Maria Ciceală.

Potrivit reprezentantei USR, nu este prima oară când colegilor săi li se îngrădesc drepturile de aleşii locali.

"Ni s-a tăiat microfonul de cel puţin 50 de ori până acum, mie personal de zeci de ori când am încercat să pun întrebări primarului Firea pe subiectul managementului spitalelor din Bucureşti sau RADET", a subliniat Ana Maria Ciceală.

Consiliera USR a precizat că întrebările pe care nu a fost lăsată să le pună, "foarte probabil fiindcă nu au vrut să fie consemnate in procesul verbal de şedinţă, dar şi fiindcă au obligaţia să răspundă la ele ad-hoc, dacă ştiu răspunsul", au fost:

1. De ce Primarul Firea nu a întocmit hotărârea de revocare a CA RATB astfel încât să nu existe posibilitatea exonerării de răspundere a administratorilor incompetenţi revocaţi, exonerare înscrisă în contractul lor de management şi aplicabilă tocmai din cauza modului de întocmire a hotărârii? Ce au făcut aceştia la RATB de trebuie scăpaţi de răspundere?

2. De ce nu au fost întocmite notificări scrise, evaluarea anuală de performanţă şi justificari scrise astfel încât administratorii incompetenţi revocaţi să nu aibă posibilitatea cu şanse probabile de succes în instanţă de a primi din taxele bucureştenilor nu numai indemnizaţii pe durata procesului dar şi daune compensatorii?

3. De ce, dacă primarul Firea ştia încă din iulie 2016 că nu există plan depus de management al RATB, nu a venit în Consiliu, precum avea OBLIGAŢIA, să ne informeze şi să ne ceară să le revocăm de drept mandatele?

"Era foarte simplu ca doamna Firea să îşi facă treaba şi să justifice conform fişei postului ei tot ceea ce a declarat azi şi ieri presei. Faptul că primarul nu a făcut toate acestea ne sugerează în cel mai bun caz incompetenţă crasă, iar în cel mai prost rea-voinţă în a urmări alte scopuri ale unui alt grup şi nu ne arată în niciun caz un bun management şi grijă faţă de banii bucureştenilor.

În calitate de consilier am dreptul să pun întrebări primarului. Primarul este obligat să răspundă imediat sau dacă nu este posibil, până la următoarea şedinţă a consiliului. Legea prevede în mod expres obligaţia primarului de a răspunde la întrebările consilierilor", a afirmat Ana Maria Ciceală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor