Firea, în lumina reflectoarelor. PSD, acuzat că nu renunţă la "planul de devalizare a patrimoniului local"

PSD nu renunţă la intenţia de a anihila opoziţia în consiliile locale pentru a permite baronilor să profite de pe urma patrimoniului comunităţilor din România, acuză USR.
Gabriela Firea (Mihut Savu / Epoch Times)
Andrei Pricopie
10.08.2017

Prin noul proiect de Cod Administrativ, publicat pe pagina Secretariatului General al Guvernului, toate deciziile consiliului local se vor lua cu majoritate absolută (50% +1), inclusiv cele ce privesc concesionarea, înstrăinarea sau darea în folosinţă a patrimoniului comunităţilor, a atras atenţia joi, în cadrul unui comunicat de presă, partidul Uniunea Salvaţi România.

"Astfel, PSD a introdus în proiectul de Cod Administrativ toate prevederile din cunoscutul proiect legislativ L122/2015 care modifică Legea administraţiei publice locale astfel încât deciziile cu privire la patrimoniu să nu mai aibă nevoie pentru aprobare de o majoritate de 2/3 din numărul consilierilor locali şi judeţeni în funcţie. Această modificare deschide calea abuzurilor şi arbitrariului în gestionarea bunurilor publice ce vor ajunge să fie vândute ori concesionate unor clienţi politici. Gabriela Firea şi alţi primari care nu au majorităţi de 2/3 vor putea înfiinţa societăţi comerciale cu capital din bugetul public, vor putea concesiona, închiria, face schimburi de terenuri cu 50% +1 din numărul total al consilierilor în funcţie, nu ca în prezent, când au nevoie de 2/3 din numărul consilierilor", arată USR.

Potrivit partidului înfiinţat de Nicuşor Dan, cazul Bucureştiului, unde PSD şi ALDE au majoritate simplă în Consiliu, este relevant. Primăriţa PSD Gabriela Firea ar fi direct interesată dacă ar fi adoptată modificarea.

"Proiectul de lege L122/2015 datează din 2015 iar printre iniţiatori se numără Gabriela Firea, pe vremea aceea senator PSD. Acest lucru ne arată că PSD a pus de mult timp gând rău banului public şi nu precupeţeşte nici un efort pentru a uşura cheltuirea nesăbuită a acestuia. Dacă legea ar fi trecut, acum Primăria Bucureşti nu ar fi avut o problemă în a achiziţiona pachetul majoritar de acţiuni ELCEN. Este o decizie pe care CGMB trebuie să o ia cu 2/3 din numărul total al consilierilor în funcţie, dar pe care a adoptat-o în mod ilegal cu o majoritate simplă", a declarat Florina Preşadă, senatoare USR, membru în Comisia de Administraţie Publică de la Senat.

USR va propune amendamente la proiectul de Cod Administrativ şi va cere raport de respingere în Comisiile de specialitate din Senat pe marginea proiectului de lege L122/2015, aşa cum am făcut şi până acum, astfel încât toate deciziile privind patrimoniul comunităţilor locale să se adopte cu o majoritate calificată. Acest patrimoniu – parcuri, grădini, pieţe - trebuie să beneficieze de o protecţie crescută şi felul în care este administrat trebuie să implice toate vocile din comunitate, inclusiv cele reprezentate de către opoziţie.

Extras din proiectul de Cod Administrativ

La art. 190 din proiectul de Cod Administrativ se precizează:

(1) În exercitarea atribuţiilor ce îi revin consiliul local adoptă hotărâri, cu majoritate absolută definită la art. 5, lit. nn).

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) hotărârile consiliului local privind vânzarea-cumpărarea bunurilor imobile proprietate privată a unităţilor administrativ-teritoriale se adoptă cu majoritatea calificată definită la art. 5 lit. oo).

În proiectul de Cod, majoritatea absolută este primul număr natural strict mai mare decât jumătate din totalul membrilor în funcţie ai organului colegial.

Majoritatea de la art. 5 lit. oo ) este definită ca primul număr natural care este strict mai mare decât valoarea numerică rezultată în urma aplicării fracţiei/ procentului stabilit prin lege, la totalul membrilor în funcţie ai organului colegial sau la totalul membrilor organului colegial stabilit în condiţiile legii, după caz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor