Financial Times: Ponta, dispus să corecteze deficienţele constate de UE

USL este dispusă să corecteze orice deficienţe la capitolul democraţie care ar putea fi constatate de UE, a declarat premierul Victor Ponta într-un interviu acordat pentru Financial Times. Declaraţia lui vine după ce a criticat-o pe cancelarul german Angela Merkel că nu a ascultat şi varianta USL despre situaţia din România.
Victor Ponta (Lavinia Savu / Epoch Times)
Cristina Boiangiu
12.07.2012

USL este dispusă să corecteze orice deficienţe la capitolul democraţie care ar putea fi constatate de UE, a declarat premierul Victor Ponta într-un interviu acordat pentru Financial Times. Acesta este mesajul cu care premierul român va merge la întrevederea de azi cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

"Dacă există măcar una dintre deciziile noastre care nu este conformă cu standardele europene, nu voi cere şase luni, un an sau ceva, mă întorc acasă şi, dacă este ceva care ţine de responsabilitatea Guvernului, vom schimba imediat", a declarat Ponta în interviul pentru Financial Times.

Ponta s-a declarat şocat de criticile referitoare la acţiunile lui şi de comparaţiile cu metode utilizate de partidul Fidesz, al premierului ungar Viktor Orban. "Am fost foarte preocupat în legătură cu reacţiile din Europa şi nu vreau să le iau ca pe ceva ce nu aş înţelege. Am înţeles aceste preocupări şi am venit aici pentru a da asigurări că statul de drept şi ordinea constituţională vor fi respectate, în pofida modalităţilor interne, uneori chiar balcanice, de rezolvare a disputelor politice", a spus Ponta.

El a dat asigurări că USL va respecta condiţiile acordului de împrumut stand-by de tip preventiv în valoare de 5,3 miliarde de euro acordat de FMI şi UE. "Am ajuns la guvernare în urmă cu două luni, am propus un program foarte clar de reforme ... pentru a avea creştere economică şi am propus reforme structurale. Din păcate - iar acest lucru a condus la conflictul din Parlament - preşedintele a acţionat nu doar împotriva Guvernului, ci chiar şi împotriva Parlamentului şi am ajuns într-un fel de blocaj politic", explică Ponta.

Premierul afirma că Traian Băsescu şi-a depăşit atribuţiile de preşedinte, care ar fi relativ limitate conform Constituţiei României. "Băsescu este o personalitate. Este un fost căpitan de navă, deci nu are parteneri egali, are doar subordonaţi. Iar când primul-ministru nu este din partidul lui, este aproape inevitabil să avem aceste tensiuni. Băsescu a vrut întotdeauna să fie şi şef al guvernului, ceea ce face aproape imposibilă coabitarea", adaugă Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor