Filote: ”România este în topul creşterii economice în UE, dar şi în topul sărăciei (video)

”Ţara noastră se situează în topul creşterii economice printre statele UE, dar, în acelaşi timp, figurează şi în topul sărăciei, fapt ce demonstrează că modelul de creştere nu este în beneficiul cetăţenilor”, a declarat miercuri şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote.
Angela Filote
Angela Filote (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

”România este în topul creşterii în Uniunea Europeană, dar în acelaşi timp se află şi în topul sărăciei. Asta îmi spune mie că actualul model de creştere economică nu lucrează în interesul cetăţeanului. Nu este un model pe care să-l încurajăm ca un model sustenabil, durabil şi care duce la acea aspiraţie pe care o au toţi cetăţenii de a trăi mai bine”, a afirmat Angela Filote la conferinţa de prezentare a a Raportului de ţară pentru România, realizat de Comisia Europeană.

În opinia ei, competitivitatea ţării noastre este bazată pe costuri foarte mici, nu pe calitate foarte mare, pe salarii mici ale cetăţenilor.

”Un element cheie este aici relansarea investiţiilor. La nivelul deficitului bugetar România stă încă bine, dar la nivelul CE suntem îngrijoraţi de trendul care se prefigurează. Observăm că disciplina economică şi fiscală s-a bazat pe tăierea cheltuielilor, nu pe creşterea veniturilor. Victima acestei discipline financiare au reprezentat-o investiţiile. Ne dorim să vedem o relansare puternică a investiţiilor în România. Sperăm, pe viitor, ca măsurile care au un impact fiscal important să nu mai fie luate în afara programării bugetare anuale, pentru că asta creează incertitudine pe piaţă şi pune presiune pe buget", a adăugat Filote. Ea a punctat totodată îngrijorarea Comisiei cu privire la evoluţia deficitului bugetar, estimat să atingă 3% din PIB în acest an, de aproape trei ori mai mult decât în 2015, dar şi să se apropie de nivelul de 4% din PIB în 2017.

Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România a mai precizat că planul de investiţii Juncker este o ”oportunitate foarte mare la nivelul UE, la care România încă nu participă, dar pe care ţinem foarte mult să-l facem operaţional şi pentru România pentru că el finanţează proiecte mari de infrastructură şi facilitează creditare mai avantajoasă”.

În încheiere, Angela Filote a reamintit că raportul de ţară întocmit de Comisia Europeană va primi un răspuns de la guvernul Cioloş, printr-un program naţional de reformă, un program de convergenţă, iar după analizarea documentelor, CE va face recomandările de ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne