Figura lui Assad scindează summitul arab
alte articole
Liga Arabă caută o ieşire pentru Siria la summitul arab de la Bagdad şi discută cele şase puncte ale planului propus de trimisul special al Ligii şi al Naţiunilor Unite pentru criza siriană. Foaia de parcurs lasă uşa deschisă pentru ca Bashar Al Assad să fie cel care să conducă procesul de reforme, un punct care până acum nu a fost acceptat de opoziţie şi care a suscitat o amplă tensiune în cadrul Ligii, notează vineri ziarul ABC.
Marile puteri ale Ligii Arabe, precum Qatarul şi Arabia Saudită, au mizat încă de la început pe izolarea regimului de la Damasc şi au cerut plecarea de la putere a preşedintelui Al Assad, ca prim pas către pace, în timp ce alţi parteneri precum Algeria sau Irakul, gazda summitului, au pledat pentru o 'soluţie siriană' şi o schimbare condusă de preşedinte, pentru a îndepărta spectrul unui război interconfesional, care ar putea provoca un vid de putere.
În timp ce figura lui Al Assad se plasa ca punct principal de discuţie, al unei agende care se va închide sâmbătă, insurgenţa i-a salutat în felul său pe participanţii celui de-al XXIII-lea summit arab, prin lansarea unei rachete care a căzut în apropierea Ambasadei Iranului, la intrarea în Zona Verde, unde se desfăşoară summitul. În spatele zidurilor de ciment ale acestei zone, create de americani în timpul ocupaţiei pentru a-şi stabili centrul de operaţiuni, se discută acum viitorul Siriei.
Regimul de la Damasc este marele protagonist şi marele absent după ce Liga l-a îndepărtat din organism, în noiembrie, ca răspuns la represaliile împotriva protestelor populare. De aceea regimul lui Al Assad a insistat în ultimele ore că nu va accepta nicio rezoluţie şi că nu va negocia decât cu ţările membre, în mod bilateral.
Opoziţia siriană nu vede însă cu multă speranţă această nouă cale, care pentru secretarul general al ONU înseamnă 'un pas important pentru a pune capăt violenţei şi vărsării de sânge'.
Ban Ki-moon a venit la Bagdad pentru a se reuni cu liderii arabi şi a-şi exprima sprijinul faţă de un plan care pentru a funcţiona este necesar ca Al Assad să-şi respecte angajamentele 'în mod imediat'. În ciuda avizului pe care Damascul l-a dat planului comun al Ligii Arabe şi al ONU, cel puţin alte 13 persoane şi-au pierdut viaţa în Siria în războiul angajat între armată şi miliţiile opoziţiei. Paşii esenţiali pe care emisarul ONUi-a expus sunt încetarea 'imediată' a violenţei, protejarea civililor şi garanţii că cetăţenii se vor putea manifesta liber. Protecţia Rusiei şi a Chinei în faţa ONU a reuşit să blindeze regimul de la Damasc care în fiecare zi supune prin forţă bastioanele insurgente din întreaga ţară.
După vizita la Damasc, emisarul ONU va pleca Moscova şi Beijing iar săptămâna viitoare la Teheran, capitala marii puteri regionale şi cel mai bun aliat al preşedintelui Al Assad. Iranul este de asemenea supus rigorilor internaţionale, ca urmare a programului său nuclear şi cu privirile ţintă la noua rundă de negocieri, din 13 aprilie, când analişti spun că toate opţiunile sunt pe masă şi că şi-ar putea relaxa sprijinul în schimbul unei flexibilizări a presiunii externe.