O explozie a fost auzită la începerea unui summit al Ligii Arabe

Joi, la Bagdad, au început negocierile de pace organizate de Liga Arabă şi Organizaţia Naţiunilor Unite. Cu toate acestea, când a început evenimentul, o explozie a fost auzită în oraş.
Şeful ONU, Ban Ki-moon şi secretarul general al Organizaţiei Conferinţei Islamice (OIC), Ekmeleddin Ihsanoglu, participa la primul summit arab în 22 de ani, care va avea loc în Irak pe 29 martie, 2012 în fostul Palat Republican din Bagdad. (Ahmad al-Rubaye / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
30.03.2012

Joi, la Bagdad, au început negocierile de pace organizate de Liga Arabă şi Organizaţia Naţiunilor Unite. Cu toate acestea, când a început evenimentul, o explozie a fost auzită în oraş.

Nouă şefi de stat, împreună cu Secretarul General al ONU, Ban Ki Moon, au participat la summit - primul care a avut loc în Irak de la începutul anilor 1990.

Un atac cu mortiere a lovit Zona Verde, chiar în timp ce summit-ul îşi începea activitatea, conform staţiei Al Jazeera.

"A fost un obuz de mortier care a aterizat în apropierea ambasadei [iraniene]. Nu au existat victime", a declarat un oficial al poliţiei, potrivit Al Jazeera. S-au înregistrat daune minore.

Irakul a desfăşurat circa 100.000 de forţele de securitate şi de ofiţeri de poliţie, iar o mare parte a oraşului a fost blocată pentru summit-ul, a relatat radiodifuzorul.

Summit-ul va fi probabil dominat de conflictul din Siria, o ţară care a fost suspendată din Liga Arabă în urmă cu câteva luni.

"Este esenţial ca preşedintele Assad să implementeze acele angajamente imediat", a declarat Ban la summit, referindu-se la un plan elaborat de trimisul special al ONU şi al Ligii Arabe, a raportat Al Arabiya.

În acel plan, preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, îşi va retrage trupele, armele grele şi vehiculele blindate din oraşe şi va purta negocieri de pace cu adversarii săi. Siria a fost marţi de acord cu planul, dar violenţa a continuat.

Reţeaua activistă Comitetele locale de coordonare a declarat că cel puţin 30 de persoane au fost ucise miercuri în întreaga ţară.

"Conflictul din Siria are o traiectorie periculoasă, cu posibile ramificaţii pentru întreaga regiune. ... Guvernul nu şi-a îndeplinit responsabilitatea de a-şi proteja proprii oameni", a adăugat Ban, potrivit Al Arabiya.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor